Skuldavskrivning - inte så smart
Intressant på SR P1 Morgon i morse. Länk här. Lyssna till segmentet som börjar kl 07.21.
Skuldavskrivning för fattiga länder - det är lätt att säga, men inte så begåvat i praktiken...
På denna blogg kan du läsa inlägg från ett antal personer som är aktiva i Frihetsfronten. De åsikter som uttrycks här är inte nödvändigtvis Frihetsfrontens officiella policy. Istället ansvarar varje skribent för sina inlägg.
Intressant på SR P1 Morgon i morse. Länk här. Lyssna till segmentet som börjar kl 07.21.
Vanligtvis mycket EU-vänliga the Economist (med detta inte sagt att tidskriften är okritiskt EU-vänlig som exempelvis svenska moderaterna eller folkpartiet. Exempelvis ansåg tidningen att förslaget till EU-grundlag bäst hörde hemma i papperskorgen) ägnar i sitt senaste nummer åtskilligt utrymme åt frågan om EU:S framtid. Många av de tankar som tas upp är förvånansvärt realistiska och nyanserade, även om the Economist nog har än väl optimistisk syn på EU. Man skriver dock att folkomröstnings-nejen kan leda EU-på rätt spår – mot mindre centralisering. It is by no means outlandish […] to suggest that the Union may go the way of the United Nations […] to become an organisation with much less political nad legal authority, or none at all. This would be manageable for existing members”
SvD skriver om att kulturminister Leif Pagrotsky skall ha pressat TV4 till att avsätta Thorbjörn Larsson som styrelseordförande. Att Pagrotsky skall ha ogillat Larssons kopplingar till Bonniersfären anges som anledning.
John Bolton, Bush förlag till ny amerikansk FN-ambassadör, har som bekant väckt en hel del upprörda känslor, inte minst från de demokrater i Senaten som blockerar godkännandet av honom. Vad som dock kommit bort i debatten – eller i alla fall i de svenska mediernas rapportering av den – är att Bolton tidigare under tre presidentadministrationer hållit fyra positioner som krävt senatens godkännande. I stort sett samma personer som idag tycks mena att jorden skulle gå under om Bolton fick företräda USA:s intressen i FN har alltså godkänt honom fyra gånger tidigare. Så vad är problemet denna gång? Vänsterns idoliserande av FN: är den sannolika förklaringen. Senator Barbara Boxer (D-CA) säger att Bolton ”inte hyser annat än förakt för FN”. Frågan är dock om det inte är just det som FN behöver. Man bör komma ihåg att det inte är Bolton, utan FN:s fredsbevarande styrkor som gjort sig skyldiga till sexuella övergrepp på barn. Inte heller är det Bolton, utan FN:s generalsekreterare Kofi Annans son som förvandlat Oil-for-food programmet till Oil for fraud.
Vissa dagar har mer än andra en samling goda nyheter att bjuda på.
LO vill ivrigt påhejdade av kvällstidningsjournalister göra tandvården till nästa valfråga, det är orättvist att vissa har snygga och hela tänder medan andras är fula och kariesangripna.
Trots att man röstade nej till EU-grundlagen i Frankrike och Nederländerna och att ratifikationsprocessen "lagts på is" fortsätter EU att implementera grundlagen på en rad områden (som det alltså genom att EU-grudlagen inte är ratificerad saknas legalt stöd för).
EU-kommissionen har låtit göra en undersökning för att utröna vad som gick ”snett” i folkomröstningen i Nederländerna. Hur kunde det komma sig att holländarna med stor majoritet sade nej till den EU-grundlag som skulle göra alla glada och lyckliga?
I the Wall Street Journal kan man läsa om ett av efterspelen till tsunamikatastrofen. Läkemedelsbolaget Pfizer i USA donerade direkt efter tsunamin 35 000 doser antibiotika (värda ca 3,5 miljoner SEK) för att hjälpa offren på Sri Lanka.
Har vi censur i Sverige? Nej, det har vi inte, formellt sett. Däremot har vi en stark benägenhet att tiga ihjäl all kritik som inte är välkammad, systemanpassad och därför egentligen inte kritisk alls.Ulf Nilson, krönikör i Expressen
Kom precis hem från ett besök i Bryssel. Värt att rapportera därifrån är att en av Europaparlamentets huvudbyggnader heter Altiero Spinnelli. För den som inte visste det var Spinelli en italiensk (extremt eu-vänlig) kommunist, känd för utalanden som "Europas revolution måste vara socialistisk" och "Genom det revolutionära partiets diktatur skall en ny stat formeras, och runt denna stat, kommer ny, genuin, demokrati att växa fram". Symptomatiskt är det bland anndra UK Independence party, Moderaterna och Junilistan som huserar i det huset.
Att två folkomröstningar nu blockerat EU:s så kallade konstitution borde mana till eftertanke bland unionens politiker.
"Jag tror definitivt inte på att man röstade nej till EU-konstitutionen i Frankrike och Nederländerna"
"Vi säger nej till en efterfrågestyrd vård", sade sjukvårdsköminister Ylva Johansson (s) till TT i onsdags efter att vänstermajoriteten i riksdagen sagt ja till regeringens förslag till s k stopplag för sjukhus i annan drift än offentlig.
Låt mig först säga att jag på många sätt gillar Kristina Axén Olin. Hon är tuff och orädd och vågar stå för de saker hon tror på. Att hon driver på för en mer marknadsliberal inriktning bidrar till att man som liberal kan gilla henne.
DN rapporterar idag om en domare i Malmö som har köpt sex. Polisen har avlyssnat bordellen och delgett 66 män för misstanke om sexköp.
Efter doktor Perssons hedersdoktorat i Örebro tycks hämningarna ha släppt.
Högsta domstolen i Kanada har precis deklarerat att sjukvårdssystemet i landet resulterar i otillåten ojämlikhet. Och detta i landet som tillsammans med Kuba och Nordkorea förbjudit privata sjukförsäkringar och som så många socialister använder som gott exempel. Opinion Journal rapporterar.
Döm själv. I kväll talar Junilistans ordförande Nils Lundgren på Frihetsfronten. Kom och ställ frågor.
I ett läge när 80 procent av de politiska besluten fattas av EU (vilket gör att maktfördelningen mellan riksdag och Bryssel är ungefär den samma som mellan riksdag och kommun i Sverige) är den viktigaste politiska frågan utan tvekan inställningen till EU. Vad partierna tycker i de frågor vi fortfarande får besluta om på nationell nivå är därmed underordnat vad de de tycker i EU-frågan. Att i det läget rösta på ett EU-vänligt parti vore för en liberal vansinnigt så ur det perspektivet är det välkommet med en junilista i riksdagsvalet. Det blir i alla fall ett alternativ till soffan.
I Svenska Dagbladet idag kan man läsa att moderaterna vill ge mer bidrag till familjer som tar ut barnledighet på ett sätt som moderaterna anser vara mer jämställt. Uppenbarligen är det inte längre viktigt för moderaterna att föräldrar själva skall få välja utan pekpinnar från politiker.
Biologin, med variabilitet som sin hörnsten, förlänar varje mänsklig individ en unik uppsättning egenskaper som ger honom en dignitet som han annars inte skulle kunna ha.
Varje nyfött barn är en okänd storhet vad möjligheterna beträffar, eftersom det finns många tusentals okända, sinsemellan besläktade gener och genmönster som bidrar till dess karaktär. Som ett resultat av natur och uppfostran kan det nyfödda barnet bli en av de största män eller kvinnor som någonsin levt.
I varje enskilt fall har han eller hon i sig ämnet till en unik individ … Om olikheterna inte är så viktiga, då är inte heller friheten så viktig och därmed inte heller idén om individens värde.
- Roger J Williams, "Free and unequal: The Biological Basis of Individual Liberty"
Vad har Utgård i Riddarhyttan, som erbjuder både ”Hantverk från vikingatid till nutid i en unik miljö” och en vikingatida marknadsplats; Påbudet för Microsoft att sälja Windows XP utan mediaspelare (eller för all del förbudet för MS att kalla versionen utan mediaspelaren för ”Eu-version”); krav på att Hizbollah inte klassas som terroristorganisation och en satsning på 10 miljarder euro årligen på rymdforskning gemensamt?
De krafter som tycker att skattemyndigheten skall stjäla så mycket som möjligt av våra pengar tar nu ett steg till. Syndikalistyngligarna i Suf vill därtill att anställda skall börja stjäla från sina arbetsgivare. I en skrift som sprids bland landets skolor skriver de bland annat att:
Om du tjänar mindre än fast anställda är det väl inget fel att dryga ut lönen
genom att plocka med sig saker hem. Kläder, toapapper, kontorsmaterial - ja,
allt av värde.
Idag betalar Sverige 25,6 miljarder kronor om året för förmånen att få vara med i EU.
Att detaljistmonopolet på läkemedel försvinner - om det nu gör det - är naturligvis önskvärt. Dock riskerar sättet det sker på allvarligt skada kampen för avregleringar. Det är ju inte så att monopolet kommit att avskaffas pga att folk ogillat det utan det är istället belut i EG-domstolen som ligger bakom. Svenska politiker och svenska folket har att rätte och packe sig.
Om alla pengar och all egendom i hela världen en viss dag klockan tre på eftermiddagen skulle fördelas lika mellan alla jordens innevånare, då skulle man redan klockan halv fyra kunna konstatera betydande skillnader i deras egendomsförhållanden.
Nationaldagen har blivit helgdag, så att flaggviftandet kan utföras på heltid, hela dagen.
Aktuellt hade ett reportage om regeringens miljöutredare Stefan Edman. Han intervjuades om hur Sverige skulle bli ett s k hållbart samhälle. Det var skatter hit, subventioner dit, ekologiskt odlade grönsaker, lokalt producerad mat osv. Stefan Edman medgav att det skulle leda till att människor fick mindre pengar i plånboken.
Schweiz har efter en folkomröstning beslutat om att gå med i Schengen (EU:s gemensamma aslypolitik och passunion).
Förra året gjorde SVT ett repotage som beskrev VPK:s kontakter med de forna kommuniststaterna i öst. Nyligen gjorde man ett repotage om könskriget som avslöjade extremfeministerna.
Den vanligaste reaktionerna bland politikerna efter nejsegrarna i Frankrike och Nederländerna har varit att försöka att antingen bortförklara nej:en eller att försöka hitta vägar att gå vidare med EU-grundlagen trots att folken underkänt förslaget. Det finns dock undantag. Storbritanniens fd finansminister Lord Lamont of Lerwick hoppas istället på att förkastandet skall öppna för frihandel. I en komentar skriver han: " Europe needs to go back to square one. Blair and the British Government in their role as the Presidency of the EU should renegotiate the existing treaties to create a looser free trade Europe of 25 countries."
Eudoxa, Sveriges största och mest framgångsrika transhumanistiska tankesmedja, har i dagarna lanserat rapporten "Totalkonsumtionsteorins förfall och den genetiska motboken". Tankesmedjan nylanserar motboken som alkholpolitiskt instrument:
[Att stoppa ratificeringsprocessen av den nya EU-grundlagen] är et farligt synsätt. Både Maastricht och Nice-fördraget har haft länder som röstat emot. Vi skall behandla Frankrike [och Nederländerna får vi förmoda] på samma sätt som Danmark och Irland” Säger Statsminister Göran Persson till Dagens Nyheter.
Charlotte Cederskiöld, europaparlamentariker (m), har i morgon-tv i morse redan bortförklarat nejsegern i Nederländerna. "Det var inget NEJ-NEJ utan ett JA-NEJ"
från Eu-Refernendum:
"Det är absurt att en statlig myndighet på det här sättet tillåts falla för tillfälliga strömningar i det politiska klimatet."
PRESSMEDDELANDE FRÅN FRIHETSFRONTEN.
Nyhetsbyrån Bloomberg rapporterar att Airbus "superjumbo" A380 blivit försenat minst ett halvår till. Airbus kommer även att få betala kompensation till bland andra Singapore Airlines och Qantas för förseningen.
Carl Bildt skriver som kan ses nedan om att Tolouse med Airbus röstade ja. Jag vet inte om jag skulle nämna Airbus som något positivt exempel med tanke på hur mycket pengar som kastas i sjön på det projektet. Det är ungefär som att säga att Stålverk -80 skulle ha varit ett lysande projekt.
På sin blogg skriver Carl Bildt (Handelsresande i fred och framtid) att det var den efterblivna landsbygden som röstade nej medan de progressiva städerna röstade ja.
Före nej-segern i den franska folkomröstningen om EU-grundlagen visade opinionsmätningarna i Nederländerna på att omkring 57 procent avsåg att rösta nej där. Skrämda av väljarnas svek i Frankrike skärpte man då kraven. För att respektera resultatet av folkomröstningen skulle det krävas att 55 procent eller mer röstade nej. (45 procent ja-röster skulle röcka för att godkänna EU-grundlagen).
Bland annat DN rapporterar idag om att Annika Östberg får sitta kvar i fängelset i Kalifornien. Inte heller får hon straffet tidsbestämt. För den som vill läsa mer om varför hon skall sitta där hon sitter rekommenderas en artikel i Svensk Linje från 2000 av Daniel Granqvist, jur kand och Master of Laws (University of Connecticut).