lördag, maj 02, 2009

Svåröverträffad svininfluensealarmism

Svininfluensan är ett fascinerande fenomen. Alarmisterna överträffar varandra, inte minst på flygplatser. Den som, likt undertecknad, är lite småförkyld gör bäst i att hålla inne med förkylningen för att slippa spendera den kommande veckan i karantän. Att nämnda förkylning är ett alldeles utmärkt exempel på att pandemisk inte alltid innebär farlig tycks i sammanhanget lätt paradoxalt.

Den som är ägare till en dator som kan producera exceldokument (eller varför inte ett vanligt rutat papper och en trevlig penna), kan med fördel se över sin riskvärdering.

Till exempel har Mexico, det land som beskrivs i svenska medier som mer eller mindre ödelagt haft en prevalens på 0,00036 procent (den som vill kontrollräkna hittar siffrorna i CIA World Factbook). Dödligheten hos befolkningen ligger än så länge på 0,0000144 procent (hos smittade 4,03 procent). En dödlighet på 4 procent kan förstås låta skrämmande men då skall hållas i minnet att Mexico är ett förhållandevis fattigt land. Precis som när det gäller exempelvis mässling är chanserna att klara sig betydligt högre om man befinner sig i ett land med högre BNP. Som USA. Där har det enda dödsfallet (en tvååring) gett upphov till en dödlighet bland smittade på 0,71 procent. I övriga världen finns visserligen smittade men ännu inga dödsfall.

Låt oss för en stund anta att USAs siffror är representativa även för Sverige, vad innebär då det? Tja, om samtliga personer i riket skulle smittas skulle det i så fall innebära att dödligheten gick upp 70 procent i år. Om däremot lika stor andel smittades i Sverige som hittills i Mexico skulle vi vid det här laget vara uppe i enorma 0,2 döda. 0,2 döda är förvisso en tragedi, särskilt inte för den 0,2 människan som drabbas. Däremot torde den oro som den 0,2 människans tragiska bortgång skapar möjligen vara något mindre. Den som bär munskydd för att skydda sig mot svininfluensan borde ha ungefär 165 gånger större skäl att hålla sig undan från en vanlig bilväg (beräknat på ett månadsbaserat användande. Denna siffra skall därför ses med en smula försiktighet).

Etiketter:

7 Comments:

At 02 maj, 2009 22:04, Anonymous Anonym said...

Tja faktum är ju att siffrorna är mycket längre än så. Såg en undersökning idag om att man beräknar det mycket farligare att äta mexicans mat... :) Mexicanarna glider neråt med dödssiffran hela tiden medan antalet smittade stiger något d.v.s. procenten minskar dramatiskt för varje dag.

Kul ett tag iaf.

 
At 15 maj, 2009 08:39, Blogger Hannseman said...

Hehe, härligt med lite perspektiv =). Bra post!

Tips: Det står 70%, det ska nog vara 70 personer.

 
At 15 maj, 2009 15:02, Blogger granlund said...

Hans Rosling pratar statistik gällande Svininfluensan, väldigt tänkvärt: http://www.youtube.com/watch?v=V8bUtbODV-Q&feature=player_embedded

 
At 23 juni, 2009 11:22, Blogger Evelina said...

Till Hanseman: Nej, dödligheten skulle gå upp med 70 procent av den normala dödligheten. Det vill säga ganska mycket. Givet förstås att samtliga människor i hela Sverige smittades, vilket känns mindre troligt.

 
At 02 juli, 2009 23:52, Blogger Shaun said...

Jag tror jag dör

 
At 06 oktober, 2009 19:17, Blogger Boktokig said...

Ja, jag förvånas av denna hype kring influensan!!!

Sv: Spännande att läsa vilka böcker som du skulle vilja ha oläst. Jag håller med om Liftarens guide till galaxen!

 
At 02 februari, 2010 14:15, Blogger inming said...

AV,無碼,a片免費看,自拍貼圖,伊莉,微風論壇,成人聊天室,成人電影,成人文學,成人貼圖區,成人網站,一葉情貼圖片區,色情漫畫,言情小說,情色論壇,臺灣情色網,色情影片,色情,成人影城,080視訊聊天室,a片,A漫,h漫,麗的色遊戲,同志色教館,AV女優,SEX,咆哮小老鼠,85cc免費影片,正妹牆,ut聊天室,豆豆聊天室,聊天室,情色小說,aio,成人,微風成人,做愛,成人貼圖,18成人,嘟嘟成人網,aio交友愛情館,情色文學,色情小說,色情網站,情色,A片下載,嘟嘟情人色網,成人影片,成人圖片,成人文章,成人小說,成人漫畫,視訊聊天室,性愛,a片,AV女優,聊天室,情色

 

Skicka en kommentar

<< Home