onsdag, juni 15, 2005

Kanadensisk bomb

Högsta domstolen i Kanada har precis deklarerat att sjukvårdssystemet i landet resulterar i otillåten ojämlikhet. Och detta i landet som tillsammans med Kuba och Nordkorea förbjudit privata sjukförsäkringar och som så många socialister använder som gott exempel. Opinion Journal rapporterar.

Enda anledningen till att sjuksystemet inte havererat fullständigt är att de kanadensare som behöver vård, och det snabbt, sticker över gränsen till USA.

Men inte George Zeliotis och läkaren Jacqes Chaoulli. Istället för att George stack över till USA för att få den operation han behövde 1997 stannade han kvar i Kanada och bestämde sig för att på juridisk väg stoppa galenskaperna. George hade nämligen gladeligen betalat för att snabbt få en privat operation som inte skulle belasta det offentliga systemet - men fick reda på att det enligt lag i Kanada är olagligt att betala för vård privat.

Men nu har då alltså Kanadensiska sagt sitt: fixa till systemet eller tillåt privata initiativ. En kanadensisk bomb som lär höras och läsas lång väg - i alla fall bland bloggarna, men kanske inte i DN.