lördag, juni 18, 2005

Narkotikadebatt är skadligt

Låt mig först säga att jag på många sätt gillar Kristina Axén Olin. Hon är tuff och orädd och vågar stå för de saker hon tror på. Att hon driver på för en mer marknadsliberal inriktning bidrar till att man som liberal kan gilla henne.
När det kommer till diskussioner om idag förbjudna droger verkar dock all form av sans och förnuft försvinna. Tyvärr verkar det inte finnas några gränser för vad staten skulle få göra i dessa fall. Hon förespråkar grova kränkningar av den personliga integriteten, som t ex att drogtesta icke straffmyndiga personer.
Idag i Svenska Dagbladet (ej online) säger hon att "Erbjudandet om fria sprutor i Stockholm kommer att locka till sig narkomaner från hela världen". Det vore på sin plats med någon form av verklighetskontroll. I Malmö och Lund har man under ett antal år haft utdelning av fria sprutor. Vad jag vet har inte det lockat till sig speciellt många människor från övriga världen. Tror Axén Olin att en narkoman på Nya Zeeland som läser nyheten om fria sprutor i Stockholm kommer att sätta sig på på ett flyg och ta sig till Stockholm för att få fria sprutor?
Det är tragiskt att en förståndig person som Axén Olin inte klarar av att använda sig av någon form av förnuft när det kommer till debatt om narkotika. Det är uppenbart att inte enbart långvarigt bruk av vissa substanser kan vara skadliga. Även långvarigt debatterande av narkotikafrågan utifrån den moderata ståndpunkten verkar kunna skada förmågan till rationellt tänkande.