tisdag, november 10, 2009

Att inte se bjälken i sitt eget öga ...

Just nu håller jag på att gå igenom EU-regler för läkemedelsreklam. EU-byråkraternas misstänksamhet mot läkemedelsföretagen är gränslös* - lika gränslös som deras åsikt om människors dumhet, okunnighet och försvarslöshet.

Ett nästan slumpmässigt utdrag:

För att ytterligare säkerställa att innehavare av godkännande för försäljning sprider endast högkvalitativ information och för att skilja information utan försäljningssyfte från reklam bör det definieras vilken typ av information som får spridas.
...
Information till allmänheten om receptbelagda läkemedel bör endast tillhandahållas via särskilda kommunikationskanaler, inklusive Internet och trycka medier, för att undvika att effekten av reklamförbudet undergrävs av oönskad informationsspridning
till allmänheten. När information sprids via TV eller radio är patienterna inte skyddade mot sådan icke efterfrågad information och därför bör sådana spridning inte tillåtas.


Personligen tycker jag att behovet av skydd mot politisk marknadsföring är betydligt mer aktuellt. Politik dödar fler människor än alla läkemedel tillsammans, och medan läkemedlen har varningstext saknas det helt för politiker. Människor är bevisligen skeptiska mot läkemedel men lika bevisligen både godtrogna och lättlurade när det gäller politiker. Medan läkemedelsföretagen gjort mänskligheten stora tjänster i form av längre liv, snabbare botemedel och billigare sjukvård (även när fiaskona räknas med) har politiken inga positiva egenskaper.

Kan inte HAX få Piratpartiet att lägga ett förslag om att all politisk marknadsföring måste godkännas av en gemensam EU-myndighet, att politisk marknadsföring ska gälla under marknadsföringslagen och TV ska vara helt politik-fritt?

* Vilket är motiverat - men läkemedelsföretagen verkar på en väldigt reglerad och speciell marknad som leder till korruption och schlemma marknadsföringsmetoder. Men både politiker och sjukvården är medskyldiga.

9 Comments:

At 07 februari, 2010 21:03, Blogger Rickard said...

Hejsan... tänkte bara tipsa om den nya länkkatalogen som släpptes igår.

Länkkatalog

ha en trevlig helg
//Rickard

ps. Du får jätte gärna länka till mig.ds

 
At 16 april, 2010 12:05, Blogger Suédoise à Paris said...

Politik ska vara vägledande och inte ge sig in i varje liten detalj, den ska även byggas pà väljarnas förtroende.

Det behövs lagar som bestämmer om var gränsen gàr, men det ska vara byggt pà vett & etik!

Människosynen är A & Ö... Det viktigaste är att man ser till människans rättigheter och annat...

 
At 10 juni, 2010 17:58, Blogger ingno said...

test

 
At 24 augusti, 2010 19:44, Blogger torkel said...

Svar ifrån Hax blogg

Washington kritiserade på 1700-talet. Att jaga storföretag som höll priserna uppe/slog ut konkurrens/mutade politiker/var korrupta var det mest populära en amerikansk politiker kunde göra under sent 1800-tal och tidigt 1900-tal. Hört talas om anti-trust-politik?Eisenhower varnade för det militärindustriella komplexet när Moore inte sett en film.Ralph Nader har jagad storföretag på längden, bredden och tvären i över 40 år.

George Washington, Eisenhower är inte representanter för dagens massmedia, jag tror dem är döda om jag inte misstar mig.

anti-trust-politik har blivit ett nödvändigt ont för att bekämpa symptomen att staten tillåts att ligga i sängs med företagen, man kanske skulle angripa orsaken istället.

Michael Moore var en gång i tiden en anhängare av Ralph Nader han blev demokrat för att han gav upp hoppet att Ralp Nader kunde vinna. Personligen tycker jag det var ett felaktigt beslut av Moore men din kritik emot Moore uteblir som vanligt även om det finns en del att kritisera honom för.

 
At 07 september, 2010 21:59, Blogger Caspian Rehbinder said...

Jag tror du får svårt att övertyga Hax att lägga ett förslag om att öka EU:s byråkrati, oavsett hur goda motiven är!

 
At 11 september, 2010 23:50, Blogger Kraxpelax said...

Ordgaller

 
At 29 oktober, 2010 11:42, Anonymous Anonym said...

IS VERY GOOD..............................

 
At 08 januari, 2011 13:32, Blogger cavatus.wordpress.com said...

Missa för allt i världen inte denna svenska journalists träffsäkra samtidsanalys. Krönikorna finns här:

www.korta.nu/jc

Hade hennes penna varit ett svärd hade huvuden rullat i svensk politik! Hon är, mig veterligen, den första svenska journalisten som törs lämna den politiskt korrekta mittfåran.

 
At 12 augusti, 2013 08:04, Blogger Dividendum said...

Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

 

Skicka en kommentar

<< Home