onsdag, juni 22, 2005

FN och staten hindrar hjälp till tsunamioffer.

I the Wall Street Journal kan man läsa om ett av efterspelen till tsunamikatastrofen. Läkemedelsbolaget Pfizer i USA donerade direkt efter tsunamin 35 000 doser antibiotika (värda ca 3,5 miljoner SEK) för att hjälpa offren på Sri Lanka.
Bara två patienter kom dock att behandlas - ingen av dem ett tsunamioffer.
Skulden till detta är FN:s och den lankesiska staten.

Att skänka läkemedel är inget som uppmuntras av FN:s hälsoorgan WHO som leds av socialisten Gro Harlem Brundtland utan givandet är omgärdat av stränga restriktioner.
Ett läkemedelsbolag får t.ex. inte skänka läkemedel till ett land om inte staten där begärt det. Det är inte heller tillåtet att skänka läkemedel med kortare hållbarhet än 12 månader och läkemedelsbolaget måste betala eventuella tullar och införselavgifter. Merck följde dessa regleringar till punkt och pricka.

Pga av byråkrati kom dock antibiotikan inte fram direkt utan fastnade på flygplatsen i Colombo. En del av lasten hamnade som tur var i kylrum men inte allt. När varorna kommit igenom införselbyråkratin väntade nästa problem: att få antibiotikan till tsunamioffren. Det skulle visa sig lättare sagt än gjort. Till slut kom dock en kvinna med lunginflamation och en med en tandskada att få nytta av läkemedlet.