onsdag, oktober 25, 2006

Välkommen på talarkväll!

I morgon, torsdag, håller Frihetsfronten talarkväll.

Talare är den liberale debattören Johnny Munkhammar och ämnet är Sänkta skatter är möjliga!

Se mer information på www.frihetsfronten.se

Välkommen!

tisdag, oktober 24, 2006

Kulturpolitiken, godnatt.

Lena Adelsohn Liljeroth, vår nya kulturminister, uttalade sig just i radions P1. Och hon gör på en gång klart var hon står. Bland annat deklarerar hon stolt att "jag är inte nyliberal, jag är kulturkonservativ".

På reporterns naturliga följdfråga om vad det är för något, svarar hon att staten har ett självklart ansvar för den "kulturella infrastrukturen", "precis som staten bygger vägar". Antagligen vet hon inte att de flesta vägar i Sverige inte är statliga, medan den mesta kulturen faktiskt är det på ett eller annat sätt.

Men detta oförstående ska inte tolkas positivt. På frågan om staten också har ansvaret för att finansiera denna kulturens infrastruktur svarar hon: "ja, det tycker jag absolut". Det är illa, inte minst för den kultur som den politiska (över)klassen inte tycker är "fin" nog. Och det är illa för den kultur som med detta fjättras till staten och därmed, även om det bara är "indirekt", blir hunsad.

Kulturen, liksom människorna och samhället i övrigt, utvecklas bäst fri.

Men frihet har Lena Adelsohn Liljeroth en helt annan syn på. Hon uttalar bestämt att lån på bibliotek måste vara "fria". Med det menar hon förstås att någon annan ska betala för dig när du vill läsa en bok eller lyssna på musik. Ungefär som att gå på restaurang och låta någon annan ta notan. Är det inte lika viktigt att även maten och vinet är lika "fri" som kulturen?

Global övervakning

Regimen Bush ger sig inte... Nu har $2,4 miljoner avsatts till Department of Homeland Security för att utveckla ett så kallat "sentiment analysis"-program. Detta ska övervaka och automatiskt analysera artiklar, kommentarer, ledare osv i media i alla länder. Syftet är att ta reda på om åsikter som uttrycks om USA är negativa, och i så fall om de tyder på ett eventuellt framtida hot mot den amerikanska "säkerheten".

Huruvida det är en lyckad strategi diskuteras i en artikel på Peaceful Assembly, med länk till den New York Times-artikel där nyheten först rapporterades. Här framgår också vad det egentliga syftet med en sådan mjukvara kan tänkas vara. Eller tror man verkligen att Al Qaeda stolt deklarerar var-när-hur nästa attack kommer i öppna medier?

Ends and Effects

måndag, oktober 23, 2006

Det visste ni inte om Sverige

En av mina favoritskådespelare är amerikanen Will Farrell. Han är gift med en svenska, har en son som heter Magnus och en sommarstuga i Gnesta. Kopplingarna till Sverige är alltså starka. Följande initierade kommentar om vårt land fäller han i Expressen:
”Och så gillar jag att Sverige är ett så solidariskt samhälle. Jag vet att ni gärna klagar på att skatterna är för höga, men i Sverige verkar alla ha både bil och ett litet sommarhus.”
Alla svenskar har bil och sommarhus. Där hör ni!

lördag, oktober 21, 2006

Reinfeldt och Rockwell

Idag rapporteras om den reinfeldtska regeringens första två veckor på LewRockwell.com. För oss svenskar kan det kanske anses som en hård granskning, eller en vänstermedias "revansch", men så ser man det säkert inte ur ett internationellt perspektiv. Det som pågått under statsminister Reinfeldts första två veckor är en politisk fars - av bananrepublikskaraktär.

Sweden, Banana Republic

onsdag, oktober 18, 2006

EU vill reglera YouTube

Enligt ett nytt förslag från EU skall den som vill lägga upp videosnuttar på den populära Internetsiten YouTube avkrävas "sändningstillstånd" i enlighet med EU:s Tv-direktiv. Man undrar om den nya svenska regeringen kommer att protestera mot detta flagranta yttrandefrihetsövergrepp eller om de som vanligt enligt svensk tradition när det gäller EU-frågor kommer lägga sig platta som paddor inför Bryssel. Enligt the Times säger Storbritannien i alla fall nej.


HAX, Isobel, Fritt Europa, Dick Erixon med flera kommenterar.

tisdag, oktober 17, 2006

Kvinnobudget?

Mp:s Mikaela Valtersson anser att den budget finansminister Anders Borg lade fram igår inte är en budget för djuren. Det torde vara glädjande för de feminister som anser att män är djur.

måndag, oktober 16, 2006

Kårobligatoriet nackas

Ett gott tecken såhär i höstrusket: kårobligatoriets avskaffande tillkännages i regeringen Reinfeldts första budget.

Det innebär att kårobligatoriet, den enda kvarlevan från skråtiden, är dödsdömt.

Som gammal kåraktiv känner jag oerhörd glädje över att den politiskt korrekta maffia, snällister och karriärister som utgör ett vanligt kårfullmäktige utsätts för marknadskrafterna, och att studenterna får en rejäl exit-möjlighet.

Riktigt intressant blir dock att se hur den moderate riksdagsledamoten Lennart Hedquist, även känd som Hedquissling, röstar denna gång. 2004 bröt han partilinjen och omintetgjorde möjligheten att i samarbete med miljöpartiet avskaffa kårobligatoriet.

Gissningsvis har Hedquist just blivit rejält överkörd i frågan, vilket inte är en dag för tidigt.

Sålunda har en av Frihetsfrontens förhoppningar infriats redan första månaden. Och 17 återstår.

fredag, oktober 13, 2006

Kulturens privilegierade klass

Idag publicerades en krönika i Tidningen Kulturen som diskuterar anledningen till den av Kultursverige så hätskt förda debatten. För visst är det så att det är främst från kulturens "finrum" som kritiken till kulturministern kommer? De som inte fått statliga privilegier, och därmed hållits "utanför" den kulturella gemenskapen, har snarare välkomnat den förnyelse som Cecilia Stegö Chilò väntas stå för.

I krönikan föreslås en lösning: att befria kulturen från statens bojor. Kulturstöd och -bidrag skapar endast klasskillnader inom den kulturella rörelsen.

Krönikan Att arbeta med kultur är inte lätt finns här:
http://www.tidningenkulturen.se/content/view/544/140/

Stegö vill skövla, slakta och förstöra.

Det är ingen hejd på indignationen hos sossarna för närvarande. Krokodiltårarna fullkomligt väller fram.
Peter Gustafsson skriver exempelvis så här:

"Stegö Chilò är uppenbart placerad på sin position för att hon inte har några skrupler när det gäller att slakta kulturpolitiken. Hon är moderatregeringens hit man när pengarna ska skrapas ihop för att sänka förmögenhetsskatten och slopa fastighetsskatten"


Jupp. Precis så är det. På ett hemligt möte på sitt Timbro-rum har även Stegö sagt att hon ogillar hundvalpar.

Även om jag inte är något fan till regeringen finns det vissa saker som gör det roligt med maktskifte. Denna typ av reaktioner är en sådan.

torsdag, oktober 12, 2006

Kulturrevolution

Kulturens syfte är att väcka debatt, ställa saker på huvudet, beröra människor och tänja på gränserna.

Utifrån dessa kriterier är den mest framgångsrike konstnären i detta land Fredrik Reinfeldt.

Hans senaste intallation, ”Ministertillsättningen”, har på ett oförlikneligt sätt lyckats nå och beröra folksjälen på ett sätt vi inte sett sedan möjligen Ecce Homo-utställningen.

Om konst ska bedömas utifrån antalet upprörda kommentarer har han redan överträffat Göran Persson, vars kulturella gärning kan sammanfattas i hans kulturministrar:

Leif Pagrotsky

Pär Nuder

Marita Ulvskog

Tips till kulturministern

Det Cecilia Stegö-Chiló borde säga med anledning av kulturarbetarnas upprop mot henne på DN-Debatt idag är givetvis: "Wenn ich Kulturarbeiter höre, ensichere ich meinen Browning"

Amerikanska radikaler "on the move"

I USA har den radikala libertarianska rörelsen fått ett mycket intressant tillskott. Det är Molinari Institute som startat ett projekt för att öka allmänhetens förståelse för och kunskap om marknadsanarkism.

Projektet, som går under namnet Center for a Stateless Society, går ut på att fria skribenter skriver ledare, krönikor, debattartiklar och brev till redaktören, som sedan genom C4SS (som projektet förkortas) slussas ut till tusentals redaktioner främst i Nordamerika. Artiklarna läggs också upp på projektets sajt. Med tanke på att det är radikalt libertarianska kommentarer om aktuella händelser kan tjänsten komma att utvecklas till något liknande en marknadsanarkistisk nyhetstjänst.

Det kan alltså vara en god idé att följa utvecklingen på projektsajten, både för nyhetsvärdet och som ett sätt att följa med i "rörelsen". Även om det är ett ganska klart USA- och Nordamerikafokus kommer det att finnas artiklar av intresse även för "hallänningar, svenskar och européer".

Som exempel på att denna tjänst kan komma att bli något riktigt stort, i alla fall med libertarianska mått mätt, är att tre artiklar publicerats inom det första dygnet online. Undertecknad var först ut att publiceras, med artikeln The Evil of the "Axis", som diskuterar problematiken kring Nordkorea, kärnvapen och NPT.

Center for a Stateless Society: http://c4ss.org/

Vem bryr sig?

Nu går stora delar av kulturetablissemanget ut och tillkännager i skiftande tonarter att de inte har förtroende för den nytillträdda kulturministern, att de inte tror på hennes förmåga till dialog och att hon bör avgå.

Frågan som då uppstår är: vem bryr sig?

En mer sluten och likriktad grupp än kulturetablissemanget torde vara svårt att hitta i dagens Sverige utöver rena sekter. Alla som inte ställer upp på deras verklighetsbeskrivning klassas som onda och måste fördrivas - och det var länge sedan Cecilia Stegö hamnade i denna kategori.

Så alla de teaterregissörer, författare och journalister som idag rackar ner på en licensskolkare tar samtidigt chansen att peka ut en kättare och avvikare. (Hur många "fria teatergrupper" tror ni förresten det är som betalar TV-licens?)

Cecilia Stegö var dessutom predestinerad för konflikt med sitt fögderi. Sannolikheten att en fd Timbro-VD som tidigare varit presidial i Fria Moderata Studentförbundet skulle kunna smickra denna grupp, vars senaste krav är ”… ett heltäckande trygghetssystem för det stora konstnärskollektivet snarast kommer till stånd” är minimala och meningslösa.

Bah! Den bästa kulturpolitiken är ingen kulturpolitik. Inte för att regeringen Reinfeldt kommer lyckas, men fyra år med Stegö kommer att vara långt bättre än fyra år med någon mjukost som ger efter för utpressning från fiiiina men ack så uselt säljande författare, dramatiker och filmregissörer.

Att inte betala TV-licens

För ett par år sedan talade jesuitpatern Rainer Carls på en talarkväll hos Frihetsfronten. Han ansåg att det för en katolik ibland inte bara vara en rätt utan också en plikt för en katolik att vägra betala för sådant man är emot, i Rainer Carls fall aborter.

Jag kom att tänka på detta angående det stohej det blivit kring att framför allt Cecilia Stegö Chiló inte har betalat TV-licens på 16 år. Själv tycker jag att man som liberal inte bara har rätt att låta bli att betala. Med tanke på den ideologiska uppfattning som SvT och SR driver anser jag att jag personligen har en plikt att vägra betala för detta.

onsdag, oktober 11, 2006

Bloggtips

Isobel skriver som vanligt kloka saker

lördag, oktober 07, 2006

Andreas Carlgren torde ha supportrar i EU-parlamentet

Det tog nog inte ens en minut för Andreas Carlgren att nämna klimatfrågan när han intervjuades i Aktuellt igår kväll. Ledande moderater i EU-parlamentet borde jubla med tanke att de tycker att man bör stå upp i kampen mot växthuseffekten, i alla fall när de skrev om det på Brännpunkt i Svenska Dagbladet i somras.

fredag, oktober 06, 2006

Hela jävla kultursektorn...

Bland det roligaste detta val var informationsvideon för förstagångsväljare som sidan Knappnytt.nu släppte. Där sägs bland annat att dem som röstar på Vänsterpartiet är citat: hela jävla kultursektorn, slut citat. Sådana skämt känns ganska så passande nu när landets skattefinansierade vänstertomtar blivit rädda för vår nya kulturminister. Cecilia Stegö-Chilò från självaste Timbro.

Roligast är detta från SvD:
Sophia Artin, teaterchef Galeasen:
– Detta är inte mindre än en krigsförklaring mot all kulturverksamhet och mot demokratin. Nu dör humanismen, nu dör konsterna [...]
Herregud vad chockad hon är! Man verkligen hör hur hon gnisslar sina tänder. Allvarligt talat. Det spelar ingen roll vad Cecilia gör framledes. Bara det att vi nu kan läsa om sådana här reaktioner är bra nog!

Ja nu dör humanismen! Nu där konsterna! Nu när det kanske finns en chans att man måste söka frivillig finansiering för kultur! Vad hemskt! Tänk om vi inte längre kan tilltvinga oss pengar utan att vi faktiskt måste producera kultur som människor vill betala för! Vojne vojne!

EDIT: Riktigt härligt är också detta citat:
Hanna Sersam, producent på Teater terrier:
- Allt som kommer från Timbro är ett hot mot demokratin [...]

Regeringen Reinfeldt

Statsrådsberedningen
Statsminister
Fredrik Reinfeldt

EU-minister
Cecilia Malmström

Finansdepartementet
Finansminister
Anders Borg

Kommun- och finansmarknadsminister
Mats Odell

Utrikesdepartementet
Utrikesminister
Carl Bildt

Handelsminister
Maria Borelius

Biståndsminister
Gunilla Carlsson

Utbildningsdepartementet
Utbildningsminister
Lars Leijonborg

Skolminister
Jan Björklund

Socialdepartementet
Socialminister
Göran Hägglund

Folkhälso- och socialtjänstminister
Maria Larsson

Socialförsäkringsminister
Cristina Husmark Pehrsson

Miljödepartementet

Miljöminister
Andreas Carlgren

Näringsdepartementet
Näringsminister
Maud Olofsson

Infrastrukturminister
Åsa Torstensson

Jordbruksdepartementet
Jordbruksminister
Eskil Erlandsson

Kulturdepartementet
Kulturminister
Cecilia Stegö Chilò

Försvarsdepartementet
Försvarsminister
Mikael Odenberg

Justitiedepartementet
Justitieminister
Beatrice Ask

Migrationsminister
Tobias Billström

Integration- och jämställdhetsdepartementet
Integration- och jämställdhetsminister
Nyamko Sabuni

Arbetsmarknadsdepartementet
Arbetsmarknadsminister
Sven Otto Littorin

Utbildningsminister Lars Leijonborg kommer att utses till ordförande i regeringens Globaliseringsråd.

Regeringsförklaringen

Just nu hörs statsminister Fredrik Reinfeldts välkända "mjuka och sårbara" röst över etern. Regeringsförklaringen innehåller som förväntat en hel del luft och vackra ord, men också en del förslag som är tydliga ställningstaganden.

Bland det positiva märks: skatter ska sänkas, lite på en gång och sedan mer efter hand; företagande ska förenklas, regelverket ska ses över och minskas i omfattning--det ska bli enklare att anställa; individer och familjer ska få mer att att säga till om i sin egen vardag; bättre "integration" genom arbete och språk, samt möjlighet till ägande av förortslägenheter; ökad rörlighet över gränserna; osv.

Men det finns också en del negativt. Exempelvis ska regeringen arbeta för att "stärka välfärden" och den "solidariskt" finansierade (tvång, alltså) offentliga sektorn; maxtaxan i förskola etc sänks och förskolan byggs ut; man ska "aktivt" arbeta för att öka jämställdheten och se till kvinnors behov.

På det hela taget innehåller regeringsförklaringen alltså en del formuleringar som är starkare än väntat, men det mesta är bara ord som, får man anta, är i stort sett innehållslösa.

Men hur skapas förutsättningarna för förändringarna i politiken? Det verkar som att regeringen Reinfeldt till 99% förlitar sig på att högkonjunkturen fortsätter--och på de ökända "dynamiska effekter" som förhoppningsvis infinner sig genom att man satsar på mindre skattesänkningar och förenkling av företagande. Det verkar något blåögt och ignorant, men den som lever får se.

Vad det blir av alltihop återstår att se. I de punkter som skiljer Reinfeldts styre från Perssons är det ömsom vin, ömsom vatten. Men mest finner man inga skillnader alls. Som väntat.

Maffiametoder

SvD skriver idag om hur alla uppgifter om telefonsamtal etc till och från regeringskansliet raderats. I vanliga fall behålls sådana uppgifter i ett år, men i det här fallet gjordes en "gallring" i mitten av juli. Det "råkar" vara precis efter att det blev klart att Danielsson och Dahlgren hade olika åsikter om vilka telefonsamtal som gjorts.

Enligt SvD var gallringen en "extraordinär åtgärd". Man får anta att regeringens IT-ansvariga fick plötslig och oväntad brist på utrymme på hårddiskarna. Sådant kan ju hända i varje illa skött verksamhet.

Men troligare är att socialdemokraterna med Persson i spetsen gett order om att uppgifterna ska raderas--för att omintetgöra bevis. För vanliga medborgare är sådant inte sällan straffbart, men det gäller förstås inte för den politiska klassen. Framförallt inte om de har en röd ros i kavajslaget.

Regerinsförklaringen - our way!

PRESSMEDDELANDE FRÅN FRIHETSFRONTEN.

DETTA VILL VI SE I REGERINGSFÖRKLARINGEN!

I dag, fredag morgon, presenterar statsminister Fredrik Reinfeldt (m) sin regering och dess regeringsförklaring.

Vi i Frihetsfronten vill därför föreslå ett antal punkter - som en regering med ett liberalt idéarv borde ha med i sin regeringsförklaring:

- Stärk rättssäkerheten och avpolitisera domstolarna.

- Stärk de negativa medborgerliga fri- och rättigheterna. Grundlagsskydda äganderätten. Slå fast att alla, i alla sammanhang, skall ha lika rättigheter.

- Avkriminalisera brott utan offer. Till exempel bör sexköpslagen och kopplerilagen upphävas, samt hembränning och personligt bruk av narkotika tillåtas.

- Legalisera narkotikan, i syfte att minska lidande och brottslighet.

- Avskaffa rökförbudet på krogen. Låt krögarna bestämma själva om rökning skall vara tillåten eller ej.

- Sänk skatten. Inför platt eller rak skatt. Alla skatter skall vara synliga på prislappar, kvitton och lönebesked. Avskaffa källskatten och låt folk själva sköta sina skatteinbetalningar. Avskaffa förmögenhets- och fastighetsskatten.

- Öppna gränserna för fri invandring. Ta den fria rörligheten för människor, varor, tjänster och kapital på allvar. Utvidga den till att även gälla utanför EU:s gränser.

- Inför marknadshyror.

- Avskaffa värnplikten.

- Avskaffa kårobligatoriet på universitet och högskolor.

- Avskaffa filmcensuren.

- Avskaffa apoteks-, spel och spritmonopolen.

- Upphäv stopplagen mot privat akutsjukvård.

- Garantera det kommunala självstyret och avskaffa landstingen. Kommuner bör inte få äga och driva företag.

- Halvera antalet myndigheter. Minst!

- Utlys alla poster som myndighetschefer, ambassadörer m.m. i ett öppet ansökningsförfarande.

- Sälj ut alla statliga företag.

- Säg en gång för alla nej till den så kallade EU-konstitutionen.

- Lämna FN, om organisationen inte slutar flirta med diktaturer, blunda för folkmord och ignorera människorätten.

"Vi har många förslag, men kanske inte allt för höga förhoppningar" säger Frihetsfrontens ordförande Henrik Alexandersson. "Men en regering som tar liberala idéer på allvar måste naturligtvis fokusera på att rulla tillbaka politiken, till förmån för medborgarnas fria val och egna ansvar."

----- Kontakt -----

För ytterligare information, kontakta:

Henrik Alexandersson, Frihetsfrontens ordförande, för tillfället på belgisk telefon +32 484 088 770, e-post hax@frihetsfronten.se

----- Om Frihetsfronten -----

Frihetsfronten är ett nätverk som samlar nyliberaler, libertarianer, äkta liberaler och andra som arbetar för individens frihet. Nätverket omfattar cirka 2.500 personer runt om i Sverige.

Frihetsfronten verkar bl.a. för individuell frihet, mångfald, marknadsekonomi och öppna gränser.

Frihetsfronten grundades 1990 och håller regelbunden mötesverksamhet, bedriver kampanjer, ordnar seminarier samt ger ut tidskriften Nyliberalen.

På det internationella planet bedrivs samarbete med Libertarian International (Europa) och International Society for Individual Liberty (ISIL).

För att hamna på Frihetsfrontens sändlista för media, sänd ett mail till: hax@frihetsfronten.se

Se även vår hemsida: http://www.frihetsfronten.se

torsdag, oktober 05, 2006

"Visst är jag ett fiasko !"

Han Som är Föredetting skriver i DN Debatt att alliansen nu tillträder ett milt sagt dukat bord. Svenskarna åtnjuter minimal och sjunkande arbetslöshet, en av världens mest konkurrenskraftiga ekonomier, stigande reallöner och fallande statsskuld.

Frågan som då uppstår är inte på vilket sätt Reinfeldt kan klanta till allt, utan hur i helsicke kan socialdemokratin förlora regeringsmakten och bara 54% av LO-medlemmarna röstade på SAP, om nu 10 år med Göran Persson lett till ett jordiskt paradis?

Ställd inför en alltmer kritisk journalistkår och nutidshistoriker hugger HSF sig själv i ryggen. Rejält.

måndag, oktober 02, 2006

Med mitten åt vänster

I dagens Kvällsposten diskuterar jag effekterna av valet 17 september. Den svenska vänstern hävdar i vanlig ordning att "högern" innebär slutet på den svenska modellen, välfärdsstatens död och ökade klasskonflikter. Men med tanke på att det är Reinfeldt som rattar de nya moderaterna (arbetarpartiet, ni vet) så framstår det som otroligt. Nej, löjligt rent av.

Reinfeldt och de nya moderaterna utgör inte något alternativ till den socialdemokratiska politiken. Snarare är de en ny etikett på samma sak; en annan design på syltburken--men med samma sylt i samma mängd. Vad blir det i så fall av systemskiftet?

Det borde vara rätt klart att det inte blir något systemskifte. Möjligen kan det bli tal om vissa marginella förändringar helt enkelt för att borgerliga partier har större förståelse för att företagare är människor.

Men skatterna, bidragen och offentligheten kommer att bestå.

Problemet är att Reinfeldts moderaters påfallande radikala resa mittåt skjutit mittpunkten i svensk politik framför sig. Vad som är "mitten" i svenska riksdagen (och därmed, dessvärre, i debatten i media) är idag närmare vänsterpartiet än den var förra valet. Alldeles oavsett att den nya regeringen kallar sig borgerlig.

Om detta skriver jag på Kvällspostens ledarsida.

Ett kliv åt vänster

Modern monetarism?

N24 skriver att riksbanken just beslutat att sälja ytterligare 10 ton ur guldreserven. Enligt artikeln ska pengarna "återinvesteras i valutareserven". Det betyder att man säljer guld för att istället ha samma värdereserv i andra länders pappersvalutor. Man undrar hur det står till i huvudet på de styrande i riksbanken.

Mycket tyder på att högkonjunkturen kommer att övergå i lågkonjunktur om ett år eller två. Om det blir vad flera libertarianska analytiker befarar - depression - är frågan hur de höga herrarna och damerna på riksbanken tänker sig dämpa fallet. Hur stoppar man en fritt fallande pappersvaluta från att ytterligare minska i värde när värdereserven är andra sorters papper?

Riksbanken behöver släppa Keynes och andra misslyckade ekonomiska teoretiker och blicka tillbaka. Lämpligt är att läsa Rothbards What Has Government Done to Our Money?