torsdag, oktober 12, 2006

Vem bryr sig?

Nu går stora delar av kulturetablissemanget ut och tillkännager i skiftande tonarter att de inte har förtroende för den nytillträdda kulturministern, att de inte tror på hennes förmåga till dialog och att hon bör avgå.

Frågan som då uppstår är: vem bryr sig?

En mer sluten och likriktad grupp än kulturetablissemanget torde vara svårt att hitta i dagens Sverige utöver rena sekter. Alla som inte ställer upp på deras verklighetsbeskrivning klassas som onda och måste fördrivas - och det var länge sedan Cecilia Stegö hamnade i denna kategori.

Så alla de teaterregissörer, författare och journalister som idag rackar ner på en licensskolkare tar samtidigt chansen att peka ut en kättare och avvikare. (Hur många "fria teatergrupper" tror ni förresten det är som betalar TV-licens?)

Cecilia Stegö var dessutom predestinerad för konflikt med sitt fögderi. Sannolikheten att en fd Timbro-VD som tidigare varit presidial i Fria Moderata Studentförbundet skulle kunna smickra denna grupp, vars senaste krav är ”… ett heltäckande trygghetssystem för det stora konstnärskollektivet snarast kommer till stånd” är minimala och meningslösa.

Bah! Den bästa kulturpolitiken är ingen kulturpolitik. Inte för att regeringen Reinfeldt kommer lyckas, men fyra år med Stegö kommer att vara långt bättre än fyra år med någon mjukost som ger efter för utpressning från fiiiina men ack så uselt säljande författare, dramatiker och filmregissörer.