söndag, juli 13, 2008

Klaga hos Vatikanen


En aspekt av FRA-lagen som inte uppmärksammats – men som säkert inom vissa grupper är av stor betydelse – är att man kommer att kränka bikthemligheten. Alla mail och telefonsamtal som passerar Sveriges gränser kommer att avlyssnas och genomsökas automatiskt. Det innebär att också förtroliga samtal mellan präster och deras församlingsmedlemmar kommer att avlyssnas. Detta kan även komma att handla om att bikt kommer att avlyssnas.

Jag är inte religiös själv men för de som är det kan detta komma att få stor betydelse. Biktens hemlighet anses vara extremt viktig inom kyrkan. Därför borde de riksdagsmän som är religiösa ställa sig frågan vad det egentligen är som de har beslutat om.

Det kan vara en god idé att informera ledande kyrkoledare, exempelvis påven själv, om detta. Den som så önskar kan skicka e-mail till honom på följande adress: benedictxvi@vatican.va

Etiketter: , ,

4 Comments:

At 13 juli, 2008 13:54, Blogger Scaber Nestor said...

Detta borde man gå ut med stort i de katolska länderna :)

Jag har redan mailat en kusin i Krakow, han är inte katolik men han ska skriva några insändare samt maila katolska infotjänsten.

 
At 13 juli, 2008 17:31, Blogger Henrik said...

Det kan vara värt att nämna att katolska kyrkan inte godkänner bikt som inte sker i enrum mellan biktande och präst. Man kan inte bikta sig via telefon, brev, email eller liknande. Alla sakrament inom katolska kyrkan kräver ett personligt möte med en präst. Däremot kan det hända att en präst ger råd eller vägledning via telefon.

 
At 14 juli, 2008 11:30, Blogger Henrik Bejke said...

Även om bikt kräver att ett personligt möte med en präst äger rum så antar jag att det inte betraktas som OK för en präst att sprida den information han fått under ett telefonsamtal hur som helst.

Vare sig i den katolska kyrkan eller inom andra delar av kristendomen.

 
At 14 juli, 2008 16:55, Blogger Henrik said...

Nej, naturligtvis är det inte OK att sprida information som en präst får under bikt. Inom katolska kyrkan betraktas det till och med som den värsta synd en människa kan begå. En präst som har behörighet att ta emot bikt ska vara beredd att offra sitt liv snarare än att avslöja något. Detta är en av anledningarna till att katolska präster inte får gifta sig (på bekostnad av altargossar världen över).

Vad jag försökte få fram är att präster även sysslar med annan själavård som också omfattas av absolut tystnadsplikt i lagens mening. För oss som inte är religiösa kanske skillnaden inte är lika tydlig, men för en katolik kan det kan avgöra om ens själ brinner i helvetet i evigt eller inte.

 

Skicka en kommentar

<< Home