tisdag, juli 08, 2008

Vince Miller R.I.P.


Vincent H. Miller var en färgstark profil inom den amerikanska libertarianska rörelsen. Han föddes 1938 och var tidvis rockmusiker, tidningsredaktör och affärsman. 1980 grundade han organisationen Libertarian International, med syfte att knyta samman libertarianer från även andra länder än USA. På den tiden fanns det inte så många libertarianser att det räckte till att skapa fristående organisationer i de flesta länder förutom USA. Genom de internationella konferenser som LI organiserade kom många libertarianer att träffa likasinnade för första gången.

1988 gick LI samman med den amerikanska organisationen Society for Individual Liberty och bildade ISIL, International Society for Individual Liberty. Genom åren har LI/ISIL organiserat konferenser på en mängd platser. London, San Francisco, Paris, Berlin, Stockholm är några av de mer välkända orterna men också på platser som Poprad, Beitostølen, Dax och Mbabane.

I maj i år drabbades Vince av Coccidioidomycosis, även kallad ”Valley fever” när han bilade från San Francisco till Libertarian Partys konvent i Denver. Sjukdomen misstogs först vara influensa men då den inte gick över lades han in på sjukhus. Infektionen hade då hunnit sprida sig så mycket att hans liv inte gick att rädda. Han avled 28 juni vid en ålder av 69 år.

Etiketter: ,