onsdag, juli 02, 2008

Mot Roten

Moderaterna är det enda av riksdagspartierna som inte använder sig av en blomma som partisymbol. Det har därför inkommit ett förslag om att skaffa sig en sådan symbol, nämligen en morot, alternativt ett knippe sådana.

Motivet till att ha just denna växt till partigrönsak skulle enligt uppgift vara att understryka att partiet förespråkar moroten snarare än piskan som incitament. Emellertid visar de senaste veckornas händelser på den politiska scenen att det inte är moroten utan piskan, närmare bestämt partipiskan, som används inom partiet för att bringa ordning i leden.

Därför har det nu lagts fram ett annat förslag om att införa björkriset som symbol för partiet. Ett knippe björkkvistar, sammanbundna med röda läderband skulle på ett utmärkt sätt symbolisera den interna partikulturen. De kan också symbolisera den inom partiet omhuldade tesen att enighet ger styrka. Detta knippe av kvistar kan då också kompletteras med en nedstucken yxa som får symbolisera partiledarens makt att hugga av den politiska karriären för de uppstudsiga riksdagsledamöter som inte följer partiet linje i alla frågor.

Spöknippen av den här typen har länge använts som symboler för statens totala makt över undersåtarna. De var populära i det gamla Rom, en sådan finns också i Frankrikes statsvapen och förekommer också i den svenska polisens emblem.(Ett tack till Ricard Nordberg för tipset.)

Etiketter: , , ,