måndag, juni 23, 2008

FRA och tandläkaren

Jag missade onsdagens manifestation mot FRA-lagen utanför riksdagshuset. Jag hade en tid inbokad hos tandläkaren som jag var tvungen att prioritera.

Emellertid fick jag hos henne höra om hur hon själv drabbats av FRA och det övervakningssamhälle som våra ”borgerliga” riksdagsmän som bäst höll på att utöka till Internet.

Min tandläkare heter Kerstin Palm och har en lång karriär som fäktare, där hon vunnit åtskilliga mästerskap och varit med vid ett stort antal olympiader. Vid ett mästerskap i Wien år 1984 (!) segrade hon och skickade då ett telegram hem till sina föräldrar i Sverige. Hon skrev bara ett ord – VANN – och brydde sig inte om att underteckna det. Hon antog att hennes föräldrar skulle förstå innebörden när de såg att det kom från Wien.

Det skulle de säkert också ha gjort, om de hade fått telegrammet. Men telegrammet fastnade på vägen. FRA, eller vilken myndighet det var som övervakade telegram som skickades till Sverige på den tiden, fattade nämligen misstankar mot detta mystiska meddelande. Ett telegram utan avsändare med bara ett ord vars betydelse man inte kunde förstå, adresserat till helt okända människor, det väckte direkt stora misstankar. Man anade att detta kunde vara en hemlig kod, kanske en order att utföra ett terrordåd eller någon annan förskräcklig handling. SÄPO ryckte därför ut.

Telegrammets mottagare hämtades in till förhör. Fäkterskans gissningsvis vettskrämda föräldrar ställdes mot väggen av några mycket bistra förhörsledare från säkerhetspolisen.

Förhöret måste ha fått en väldigt underlig utformning eftersom man av förklarliga skäl inte kunde berätta för dem varför de blev förhörda. Istället vidtog ett stort antal kryptiska frågor om deras liv och aktiviteter för att utforska om de kunde tänkas vara spioner eller terrorister eller något annat farligt. Inget misstänkt kom fram och till slut valde man att fråga dem om de möjligtvis hade någon anledning att få ett telegram från Wien i Österrike.

Detta fick föräldrarna att förstå. ”Jo men visst! Vår dotter är ju där för att delta i en idrottstävling”, svarade de. Då – men först då – förstod säkerhetspolisen vad ordet VANN hade för innebörd. De fick lov att be föräldrarna om ursäkt och låta dem gå hem.

Hade SÄPO tagit sig tid att läsa tidningarna den dagen hade de kanske löst gåtan tidigare. Men man kan inte vara alltför säker.

Etiketter: , ,