tisdag, juli 08, 2008

Gud ser dem nog ändå


Ovanstående två bilder är sattelitfotografier föreställande samma plats. Den högra är hämtad från Yahoo Maps medan den vänstra är från svenska Eniro. Skillnaden är som synes markant. På den svenska bilden har man försökt dölja att det finns en massa byggnader på platsen. Frågan är dock vem man tror att man lurar. Eventuella fientliga makter eller terrorister använder sig knappast av Eniro när de lägger upp sina planer. Faktiskt kan det vara så att dessa grupper kan ha nytta av svenska myndigheters hemlighetsmakerier genom att hemliga anläggningar av den här typen lättare kan upptäckas genom att man jämför sattelitbilderna från Eniro med de från andra kartsajter. Man behöver faktiskt inte ens titta på de utländska kartsajterna, det räcker med att man tittar på Eniros egen karta eftersom alla byggnaderna finns utritade där.

Anläggningen på bilden tillhör för övrigt FRA. Den som själv vill titta på hur den ser ut från rymden kan leta upp den lätt. Den ligger på Lovön väster om Stockholm City, cirka två kilometer nordväst om Drottningholms slott. Adressen är Rörbyvägen 20 och GPS-koordinaterna är N 59° 19' 55.71" E 17° 51' 18.08" Den som vill se hur den ser ut från marken kan ta buss 323 från Brommaplan.

(Det här är i och för sig ingen nyhet, det har stått om det här i bl a Aftonbladet, men med tanke på de senaste veckornas händelser kan det vara bra att det uppmärksammas igen.)

Etiketter: ,