torsdag, augusti 03, 2006

Var är "The Castro Brothers"?

Fidel Castro, diktatorn på svenska socialisters och kommunisters fattiga utopia Kuba, lämnade den 26 juli tillfälligt över makten till sin yngre bror Raúl för att opereras i buken. Så långt verkar väl allt vara normalt. Men sedan dess har varken Fidel eller lillebror Raúl synts till. Inga bilder, inga TV-inslag.

Det enda som finns är ett nyhetstelegram om att operationen gått väl och att diktatorn är vid god vigör. Men nyhetstelegram från diktaturer ska tas med en hel skäppa salt - hur ofta är det inte som staten istället för sanning försöker skapa dimridåer?

Får vi hoppas att Fidel äntligen är död och att kubanerna kan befrias? Men vart har i så fall Raúl tagit vägen? Det verkar inte troligt att han dragit någonstans efter borderns död - flytt helt enkelt. Långt mer troligt är att han skulle stanna och ta över. Ungefär som sonen Kim Jong-Il tog över efter sin fars, Kim Il-Song, död och därmed, till hela världens - och inte minst den egna befolkningens - förtret och förtvivlan, kunde upprätthålla juche-systemet.

Men hoppas kan man alltid. Med Berlinmurens fall 1989, Sovjetunionens 1991 och ett krackelerande Kina vore det bra om också Kuba kunde befrias från kommunismen. 2006 är ett bra år för att bli av med ytterligare en kommunistdiktatur (och -diktator).

Det får dessutom gärna ske innan valet, för att göra allt än mer intressant. Kommer vi då att få vi se svenska kommunister "gå vidare" till att hävda Nordkorea som "ideal"-samhälle? Det är knappast en valvinnare.