tisdag, juli 25, 2006

Misstro som förtroendegrund?

Litar du på staten? Antagligen inte. Framförallt inte om du är nyliberal.

Men faktum är att inte bara nyliberaler misstror staten. Det är faktiskt väldigt få som litar på den - men som ändå helhjärtat stödjer den. Därmed inte sagt att alla är eller bör vara anarkister. Men nog verkar det konstigt? Många anser att landstingen gör ett dåligt jobb - men man vill man inte avskaffa dem. Att AMS gör ett dåligt jobb betyder inte att man vill avskaffa eller byta ut myndigheten.

En förklaring till denna konstiga inställning är att människor misstror varandra mer än de misstror staten. För visst är staten ett oerhört krångligt maskineri, som dessutom sällan levererar vad som utlovas (och då alltid dyrare än man hoppats på), men den får ändå allmänt och långt över tillräckligt stöd. För att man inte vet vad det finns för pellejönsar där ute - som man kanske inte kan skydda sig mot.

Frågan man ställer sig är om en sådan inställning är rationell utifrån den mänskliga rädslan och fegheten inför det okända. Eller helt enkelt skadlig idioti...? På dagens LewRockwell.com diskuteras detta i Distrust as the Basis for Supporting the State.