torsdag, juli 12, 2007

Dubbelmoral i lingonskogen


Det börjar bli ledsamt. Det finns snart ingenstans att gömma sig. Miljödrevet fick häromsistens Sveriges Television att låta SVT2 – den där smala blå kanalen – att ägna en hel morgon, dag och kväll åt det s.k. Live Earth-spektaklet. Ju längre detta går, desto mer i trotsåldern känner jag mig. Spara el my ass. Hemma står platt-TV:n på oavbrutet så fort jag är hemma och under den brummar marknadens mest energislukande spelkonsol, Xbox 360. Att flyga över jordklotet är något annat de ska ge fan i att klanka ned på.

Det som retar mig mest är pekpinnementaliteten. Här kan vi ändå vara glada över att miljöministern heter Andreas Carlgren (c) och inte Peter Eriksson (mp). Carlgren är trevlig, påläst och resonerande, Eriksson agitatorisk, skäggig och pinsam. Miljöpartiet vill inte ha med det svenska näringslivet på sina förändringar, de vill dra i nödbromsen själva utan att ta hänsyn till vilka konsekvenser det skulle få för företagen och i slutändan varje enskild privatperson i Sverige. Det är en riktigt oansvarig politik som gör miljöpartiet till det farligaste partiet i riksdagen, givet den uppmärksamhet som klimatfrågan har fått.

Men det är något som inte stämmer med bilden av klimatfrågan i Sverige. I media får vi intrycket av att människor i Sverige är väldigt miljömedvetna och villiga att ändra livsstil för att tillmötesgå de krav som politikerna ställer. Samtidigt slår julhandeln nya rekord varje år. Vi shoppar mer än någonsin tidigare året runt. De mest populära bloggarna i Sverige är mode- och shoppingbloggar. Vi reser mer än någonsin. Är detta samma människor som med en mikrofon framför näsan säger att miljön är deras viktigaste fråga?

5 Comments:

At 12 juli, 2007 21:43, Blogger Johan R. Sjöberg said...

Enligt denna artikel i norska Minerva så kan man inte lita på att folk verkligen svarar vad de verkligen tycker, när det gäller opinionsundersökningar om sensitiva saker:

http://minerva.as/?vis=artikkel&fid=1217&id=0506200709452112889&magasin=ja

Visserligen en norsk artikel, men jag tror inte norrmän och svenskar skiljer sig åt nämnvärt i detta avseende.

 
At 12 juli, 2007 22:16, Blogger Alexander said...

Varför skulle det finnas en motsättning i att shoppa och att bättra på miljön? Menar du att kapitalism står i motsats till omsorg för miljön?

 
At 12 juli, 2007 23:18, Blogger Hans Engnell said...

"Varför skulle det finnas en motsättning i att shoppa och att bättra på miljön? Menar du att kapitalism står i motsats till omsorg för miljön?"

Jag utgår snarare från konsensus i dagens klimat/miljödebatt där människor med ena handen säger sig arbeta för en bättre miljö (vilket i den svenska debatten inkluderar att handla närproducerat då matkassen ju inte ska färdas x antal varv runt jorden) och med den andra lyx- och nöjesshoppar. Detta är hyckleri. Det vore faktiskt intressant med en nationell enkät om folks syn på miljö kontra deras shoppingvanor. Jag skulle gissa att resultatet skulle bli allt annat än konsekvent.

Själv tycker jag att det är roligare att lägga energin på valet av produkt och inte på var produkten är producerad.

 
At 13 juli, 2007 13:01, Blogger Rasmus Ling said...

Det Peter Eriksson koncentrerade sig på i Almedalen var att underlätta för elproduktion hos hushåll. Något som verkligen skulle vara bra för små företag inom sol- och vindkraftsindustrin.

 
At 15 juli, 2007 22:04, Blogger apa666 said...

Det Peter Eriksson koncentrerade sig på i Almedalen var att underlätta för elproduktion hos hushåll. Något som verkligen skulle vara bra för små företag inom sol- och vindkraftsindustrin.

Och om staten subventionerade gropgrävande skulle säkerligen spadtillverkarna gynnas.

 

Skicka en kommentar

<< Home