lördag, november 18, 2006

Moderna bokbål

Knappt har vi börjat tröttna på tillslagen mot så kallade fildelare innan det fortsätter. För nu är även svenska förläggare på krigsstigen. Varför? Jo det visar sig att sökmotorn Google nu lanserar sin boksökartjänst även för böcker utgivna på svenska. Problemet? Att man kan söka på innehållet i böckerna och inte bara på titlarna. Det är i alla fall så Kristina Ahlinder på Svenska Förläggareföreningen uttrycker det:

"Det är en sak med en sökmotor som ger besked om titlar och vad böcker finns att köpa, men det finns många frågetecken kring att de scannar in hela böcker och gör de sökbara"

Men hur ända in i glödheta kan det vara ett problem att kunderna får "bläddra" lite i böckerna innan de köper dem? Det är ju så de flesta gör i butiken innan man väl går till kassan och betalar (dyrt) för sin bok.

Problemet är förstås inte att kunderna har möjlighet att söka i böckerna. Det är ju en möjlighet - plötsligt kan kunderna ta reda på vad det faktiskt är de har möjlighet att köpa. Det leder till mer övervägda köp och bättre informerade köpare. I vilken bransch är detta ett problem?

Svaret är förstås att det är ett problem endast i en monopolbransch, där mer information kan leda till en urvattnad monopolposition. På en marknad med många aktörer med likadana eller likvärdiga produkter och tjänster är mer information nästan alltid en fördel.

Det är därför Svenska Förläggareföreningen går ut så hårt och, helst, vill stoppa Google Books. Det är också därför filmbolagen så hårt önskat stoppa så kallade fildelare istället för att omfamna tekniken och nyttja den på bästa sätt. De senare har ju t o m förmått den tidigare regeringen att stänga ned privata hemsidor i "kampen" mot spridningen av deras produkter.

Nytänkande och omstruktureringar är vardagsmat för alla aktörer på en förhållandevis fri marknad. Men för monopolister är omställningskostnader inte nödvändiga och därför blir en påtvingad omstrukturering ett hot mot lönsamheten. Och framförallt: ett hot mot den vanliga, trygga monopollunken.

Det är dags att tänka nytt vad gäller den så kallade immaterialrätten. Om inte annat så kommer den nya tekniken antagligen att förr eller senare tvinga fram en förändring. Problemet är att det kommer att bli mycket lidande längs vägen om vi inte istället omfamnar de möjligheter som öppnas för oss.

2 Comments:

At 20 november, 2006 19:20, Blogger Andersson said...

Google books är ju fullständigt underbart när det gäller att snabbt hitta just de böcker man behöver när man håller på och studerar ett ämne.
Detta kan ju inte leda annat än ökad bokförsäljning.

Men visst, gamla bakåtsträvare med kontrollbehov gör ju som vanligt allt de kan för att agera bromsklossar och dagens upphovsrätt är väl dessvärre på deras sida.

 
At 20 november, 2006 19:21, Blogger Andersson said...

*"till annat" ska det så klart vara..

 

Skicka en kommentar

<< Home