tisdag, november 07, 2006

"Folket" vem?

Att folket ska styra sig självt är ju en gammal hederlig demokratisk devis, som vänstern ofta väljer att applicera även på privat egendom (förutom deras egen). Men vad är det egentligen för "folk" som avses i demokrati? I argumentet för demokrati, dvs den fiktion eller utopi som ofta hävdas, är folket "alla" som har intresse av eller i staten.

Men vilka är folket i verkligheten? Den del av folket som faktiskt styr genom att rösta fram en majoritet i riksdagen är långt under 50% eftersom hälften av lagda röster krävs - och lagda röster är i Sverige vanligtvis 80% av röstberättigade, som i sin tur är en delmängd av Folket. I USA omvaldes president George W Bush 2004 med stöd av ca 29% av den röstberättigade befolkningen. Räcker det? I Sverige valdes regeringen Reinfeldt av ca 30% av hela folket. Räcker det?

Vad exakt är det som avses med "folket"? Det är en grundläggande fråga som man som demokrat måste ha ett svar på - men som ingen verkar kunna ge ett rakt svar på. Denna fråga diskuteras idag på LewRockwell.com:

Who Are 'The People'?

2 Comments:

At 10 november, 2006 16:44, Blogger Bohem said...

Du kan ju gå vidare till vem som faktiskt valde Reinfeldt. Det lär ju vara en handfull medlemmar av m. Folket har inget att säga till om vem som blir partiledare...

 
At 18 november, 2006 22:00, Anonymous Anonym said...

...och medlemmar i politiska organisationer är inte en del av folket?

 

Skicka en kommentar

<< Home