onsdag, november 15, 2006

Klokt förslag från Vänsterpartiet

92 procent av svenskarna tycker att politikerlönerna är för höga. I detta har de sannolikt rätt. Om man skall avlöna folk efter vilken nytta ge gör borde politikerlönerna istället vara negativa. Det är sannolikt svårt att få dem som bestämmer i frågan att gå med på – politikerna sätter ju sina egna (varandras) löner och för dem som inte är kompetent nog att få ett jobb i näringslivet; exempelvis som taxichaufför eller servitris, är det nog bra att politiken finns som skyddsnät.
Att politikerna sätter sina egna löner är naturligtvis problematiskt och det vore rimligt om man kunde hitta mekanismer för att undandra dem den befogenheten. Här har faktiskt vänsterpartisten Marianne Berg en utmärkt lösning. Riksdagslönen skall vara ett basbelopp. Eftersom basbeloppet sätts i helt andra sammanhang och eftersom det är tänkt att avspegla prisutvecklingen kan man få ett långsiktigt hållbart system, som inte bara skulle innebära att man införde en automatisk broms på arvodesutvecklingen utan också räddade politikerna undan problemet att sätta sina egna löner, de skulle inte heller kunna hävda att de släpade efter kostnadsutvecklingen i samhället eftersom basbeloppet skulle ta hänsyn till detta. Det är bara att lyfta på hatten för Marianne Berg och hoppas att riksdagen lyssnar på henne.

2 Comments:

At 15 november, 2006 14:20, Blogger Robsten said...

De kommer de naturligtvis inte göra.

 
At 17 november, 2006 18:15, Blogger Monodemon said...

Ja, Sveriges folkvalda församlingar är mer kostsamma än vad de borde vara. MEN jag styrs hellre av politiker som motiveras av personligt ekonomiska skäl än politiker som drivs av makthunger.
Höj arvodena så att fler kompenta söker banan och minska istället på själva politikerklassens storlek.

 

Skicka en kommentar

<< Home