onsdag, maj 10, 2006

Utestängande av Junilistan sannolikt olagligt

Ett antal skolor i Blekinge och Halland har meddelat att de inte kommer att låta EU-kritiska Junilistan komma och informera inför valet i höst. Den möjligheten är endast förbehållen riksdagspartierna.

Om det finns legala förutsättningar för ett sådant förbud är dock oklart men frågan har varit uppe tidigare. En kontakt med skolverket ger att Justitieombudsmannen förvisso i ett beslut (DNR 2111-2002) har uttalat att skolan inte är allmän plats och att det därför är upp till rektorn att besluta vilka som skall ha tillträde. JO underströk dock samtidigt att rektorn vid beslutet måste beakta allas likhet inför lagen i enlighet med regeringsformen. I princip är det därför omöjligt att utestänga vissa politiska partier om man väljer att ta in något eller några eftersom skolan har en skyldighet att vara neutral.

Skall någon utestängas måste det därför bli på grund av ordningsskäl, dvs att man befarar att någons medverkan skulle leda till oro eller ordningsproblem på skolan.

Det verkar sålunda som om de berörda skolorna har mycket dåligt på fötterna när det gäller att utestänga Junilistan

Myndigheten för skolutveckling har också tagit fram en informationsskrift för hur skolorna skall hantera politik i skolan.

4 Comments:

At 10 maj, 2006 13:40, Blogger Erik M, Uppsala said...

En relevant historia: På min gymnasieskola skulle rektorn, tillika hobbypolitiker (m), 1994 tillåta alla riksdagspartier att besöka skolan. Av misstag släpptes dock SD in istället för NyD. Hehe.

 
At 10 maj, 2006 21:19, Blogger Ola D Svedin said...

Kan man då utestänga SD och NSF på grund av ordningsproblem?

 
At 10 maj, 2006 21:23, Blogger Nisse said...

Ja, tanken går förstås osökt till många skolors vägran att låta SD utöva den demokratiska rättigheten att informera om sin politik. Oftast brukar detta motiveras med en hänvisning till en hemsk människosyn, som om inte också kommunister och annat vänsterfolk också hade det.

Men rektorerna behöver alltså inte vara så uppfinningsrika, så att de hittar på något sådant, utan det räcker med att hänvisa till risken för att oreda uppstår. Och vilken vänsterextremist är inte beredd att stå till tjänst med att ställa till med denna oreda för att hindra SD att informera.

Tack för hjälpen, kan väl rektorn säga till stenkastarvänstern, för att de "värnar om demokratin".

 
At 12 maj, 2006 16:04, Blogger Hans Nilsson said...

Jag har samma problem med skolorna i Värmland. Tack för bra länkar.

 

Skicka en kommentar

<< Home