torsdag, maj 04, 2006

Orwell hade fel

Den 2 maj kunde vi se en stolt och brett smilande Pär Nuder lova att "snart" slipper de flesta av oss att deklarera. Istället ska skattemyndigheten helt enkelt besluta hur mycket vi ska betala (läs: hur mycket vi är skyldiga). Om man inte säger något ska det tolkas som ett "godkännande."

Naturligtvis kommer denna "tjänst" från staten i ett paket med ytterligare registrering, övervakning och rapportering. Bankerna ska tvingas skicka mer detaljerad information om bl a våra aktie- och fondtransaktioner. Allt för att det ska bli "enklare" för oss.

Och idag kom ett pressmeddelande från riksdagen innehållandes ytterligare en glad nyhet: snart "slipper" vi fylla i blanketter för folk- och bostadsräkningarna. Istället kommer man att införa ett centralt register över alla lägenheter etc.

För vänstern innebär det en "möjlighet" att kontrollera hur folk väljer att skaffa sig eller byta lägenheter. För socialdemokraterna är det helt enkelt en "effektivistering" (varje gång man hör detta ord från staten bör man släppa allt man håller och springa för livet) som möjliggör ytterligare tillförlitlig statistik.

Orwell hade fel. Han missade helt enkelt med 22 år. Det är 2006 allt verkar hända.

2 Comments:

At 04 maj, 2006 22:06, Blogger Petter said...

Dags att lämna landet. Men vart fan då...

 
At 05 maj, 2006 09:26, Blogger kantarellkungen said...

Tips till skatteovilliga: tag din förenklade blankett, stryk alla siffror och skriv samma siffra för hand i kolumnen bredvid.

Överkurs är att skicka in en rättelse med samma siffror. Rättelser kan skickas in upp till fem år efteråt.

 

Skicka en kommentar

<< Home