måndag, maj 01, 2006

Palestiner oskyldiga och israeler skyldiga?

Enligt en notis i Dagens Nyheter idag dödades en oskyldig palestinsk kvinna på Västbanken. Längre ned i samma notis står "Israeliska armén har intensifierat räderna mot misstänkta palestinska upprorsgrupper sedan en palestinsk självmordsbombare dödade nio människor i en attack vid ett gatukök i Tel Aviv annandag påsk".
Huruvida den kvinna som dödades på Västbanken är oskyldig eller ej kan jag inte veta. Jag får utgå ifrån att hon var det.
Det intressanta är att det inte ens finns en antydan huruvida de nio som bragdes om livet av en palestinsk självmordsbombare var oskyldiga eller ej.
Det blir ingen prenumeration på DN nu heller.

2 Comments:

At 03 maj, 2006 18:14, Blogger staretsen said...

Eftersom avsikten med ett arméangrepp är att döda eller gripa någon som är skyldig skriver man ut "oskyldig" eftersom detta skiljer sig från det vanliga eller avsikten.

I en självmordsattack görs ingen egentligen skillnad mellan "skyldig" och "oskyldig", därför är detta irrelevant och skrivs inte ut.

Sluta med dessa fjantiga konspirationsteorier.

 
At 04 maj, 2006 10:04, Blogger Zev said...

staretsen skrev;
"I en självmordsattack görs ingen egentligen skillnad mellan "skyldig" och "oskyldig", därför är detta irrelevant och skrivs inte ut."

Det där var ju nästan roligt..., eller sorgligt egentligen...

Så i enlighet med sådan logik så skulle mediekritik mot Israel minska om de istället gjorde självmordsattacker?

De bedöms i utifrån olika måttstockar, trots att så inte borde vara fallet. Självmordsattacker ursäktas implicit (ibland explicit) genom hänvisning till "Klart att ockuperad har rätt att försvara sig"(Rules of War, men RoW sanktionerar ju inte riktad attack mot inke-kombatanter(civila). Det är krigsbrott)

Omvänt; IDFs jakt & eliminering av terroristledare kallas av media för "Riktade mord", som om de måste arresteras etc. Men det är Rules of War som är tillämplig, de är kombatanter och är tillåtna mål att nedkämpa.


(Första gången jag stötte ihop med fall där händelsen inte bara vinklades, utan ena halvan t o m utelämnades var ca 1993;
En liten skärmytsling mellan israeler och palestinier(inga militärer inblandade) involverade att Palestinier dödade 2-3 Israeler & Israeler dödade 2-3 Palestinier. Några internationella medier jag följde då var BBC, SkyNews, CNN. De 3 rapporterade ungefär samma, det som nyss beskrevs. På kvällen på svenska nyheter; "Så till Israel; Israeler sköt ihjäl 2-3 Palestinier på Västbanken idag..., och nu fortsätter vi med några telegram/sport..."
?!?)

 

Skicka en kommentar

<< Home