måndag, april 24, 2006

Den raka skattevägen

Igår såg jag SVT24s korseld om "pigdebatten" på svt.se. En intressant debatt med en förvånansvärt pigg folkpartist, Tina Acketoft, som enda representant för den icke regeringsansvariga sidan (två socialdemokrater och en vänsterpartist).

Det intressanta var dock inte diskussionen i sig, även om den var relativt underhållande (tack vare folkpartisten). Det intressanta är istället den principiella inställningen som vänsterfolket stod för, och då främst Cammilla Sköld Jansson från vänsterpartiet.

Hennes alternativ till skatteavdrag för "hushållsnära tjänster" var förstås att satsa mer på offentlig sektor - en standardlösning för "vänstern". Förslaget är kanske inte så spännande, men argumentet är desto mer intressant:

"Det är billigare att satsa [på] arbetstillfällen rakt in i offentlig sektor än att gå omvägen via skattereduktion."

Man bör alltså anställa mer personal i offentlig sektor för att inte gå omvägen att erbjuda skattereduktion för sådana tjänster i privat regi. "Omvägen"?

För vänsterpartiet är det alltså en omväg att inte betala skatt utan istället lägga pengarna på att tjänster utförs mot betalning. Det är mindre av en omväg att betala skatt som sedan omfördelas av staten så att det i slutänden (om man har tur) leder till fler anställda inom offentlig sektor. Hur står det till med hjärnkapaciteten egentligen?

Det är tydligt att vänsterpartisten inte har särdeles mycket innanför pannbenet. För inte är det väl en omväg att inte betala skatt? Och inte är det väl en "rakare" och "enklare" väg att betala skatt, skapa offentliga budgetar, skjuta statliga bidrag till landstingen, som omförhandlar sina budgetar och sedan eventuellt anställer någon? Varför en ökad budget i offentlig sektor skulle leda till avlastning för stressade familjer och par är dessutom en tanke som inte verkar speciellt klar. Varje budgetökning hittills har ju bara försvunnit i det svarta hålet.

En annan intressant tanke om detta "argument" emot skattelättnader för vissa tjänster är att det inte var någon som opponerade sig mot det! Vad är det för värld vi lever i som accepterar sådana uppenbara idiotier och brist på logik?

Visst ja, vi lever ju i en politisk värld. Glöm allt jag skrev.