söndag, april 16, 2006

Biltullarna och integriteten

När man idag kör bil till eller från Stockholms innerstad blir man antingen fotograferad eller registrerad med en transponder. Jag har inga problem med dem som tycker att det är OK att bli registrerade med en transponder. De har sälva gjort valet.
Det som retar mig är att det inte finns någon som helst chans att slippa bli registrerad. En självklarhet vore att det fanns ett alternativ att betala kontant utan registrering.
Nu invänder säkerligen vän av ordning att det är mer praktiskt med nuvarande system. Denna invändning är irrelevant. Makthavarna får helt enkelt se till att möjligheten till att köra in och ut ur Stockholms innerstad anonymt finns.

3 Comments:

At 16 april, 2006 14:54, Blogger Jonas N said...

Jonas V

Du är lika anonym som ditt bilnummer. Det finns ett skäl till att alla bilar som färdas på almänna vägar skall ha resistreringsskylt.

Den anonymiteten du efterfrågar existerar alltså inte (oavsett biltullar eller inte, vilka jag är helt emot fö)

Det finns möjligheter (krångliga) mha vilka du kan förhindra att en viss bils färd på vägarna (tex passage av en tullstation) kan förknippas med din person, du kan dock fortfarande bli stoppad varvid du inte får förbli anonym.

De lagliga möjligheterna att få vara så anonym är dock dyrare och jobbigare än att helt sonika 'hoppa över' att vara laglig just vid passagen av en tullstation ...

 
At 16 april, 2006 21:05, Blogger gardebring said...

Jonas, du missar poängen.
Kritiken är ju mot den systematiserade och automatiska övervakningen.
Dag ut och dag in loggas varje bils passage in och ut genom varje biltull. Möjligheterna till missbruk är enorma.

 
At 18 april, 2006 07:58, Blogger Fuck off and die said...

Kan någon be Kristian Tiger kolla sin inbox?

 

Skicka en kommentar

<< Home