måndag, april 03, 2006

Deklarera digitalt?

I dagens SvD (baksidan av Näringsliv) intervjuas en verksamhetsutvecklare på skatteverket. Enligt intervjun förväntas 40% av alla privatpersoner deklarera via Internet. Till detta kommer förmodligen de som deklarerar per telefon.

Den fråga som man direkt ställer sig, och som SvDs intervjuare Leif Aspelin också ställer, är: "Är det bra att det är skattemyndigheten som i praktiken gör våra deklarationer?" Skatteverket slår förstås ifrån sig och hävdar att det inte är ett problem (i alla fall inte deras problem).

Svaret är förstås Nej. Och det finns två skäl till detta.

För det första går det inte att lita på en myndighet som har till enda uppgift att beröva oss från det vi tjänat i vårt anletes svett, och som dessutom med riksdagens hjälp tvingat till sig att digitalt få uppgifter från våra banker, försäkringsbolag, etc. Ju mer pengar de drar in från oss "vanliga" desto duktigare är de.

Det finns helt enkelt risk att man får betala ännu mer i skatt om man bara skriver under och skickar in den deklaration som dimper ned i brevlådan.

För det andra så underlättar man skatteverkets arbete eftersom de då inte behöver gå igenom deklarationen manuellt. Istället bockas deklarationen av och resurserna frigörs till att kontrollera och sätta dit någon stackare som pga fastighetsskatten tvingats sälja sitt nyss ärvda barndomshem eller någon som varit förutseende nog att flytta sitt kapital till gömda konton utomlands.

Framförallt detta andra skäl är viktigt: om man skickar in sin deklaration utan att ändra i den riskerar man helt enkelt att skatteverket får extra resurser att sätta dit någon. The shit hits the fan. Och: what goes around comes around. Det finns risk att just du åker dit om skatteverket börjar kontrollera allt och alla. Inte minst med regering och riksdags ständigt ökande girighet.

Det är alltså en god idé att ändra i deklarationen så att skatteverket tvingas manuellt gå igenom och knappa in uppgifterna i sina datorer. Så innan du skickar in deklarationen, se till att stryka någon av de förifyllda uppgifterna och skriv nytt--även om det är samma siffror. Det kan kanske rädda en medmänniska från att få statens långa fingrar grävandes ännu djupare i plånboken.

2 Comments:

At 03 april, 2006 18:42, Blogger TANDEMCYKELN said...

Då blir det papper i år. :)

Hmm. Att ge Skatteverket förslag på avdrag är inte olagligt. Det är ju bara ett förslag man ger. Det blir ett sådant också. :)

 
At 04 april, 2006 13:11, Blogger Tor said...

Tänkte byta till digitalt i år, men du har övertalat mig. Jag skickar in pappersvarianten som vanligt då.

 

Skicka en kommentar

<< Home