torsdag, mars 23, 2006

Redan de gamla grekerna...

På senare tid har det blivit allt mer uppenbart att ordet "demokrati" inte riktigt betyder det som stod i de skolböcker i samhällskunskap som vi tragglade oss igenom i mellanstadiet. Det senaste exemplet i raden är Ungern som nu skall hålla folkomröstning om EMU. Det kan ju låta trevligt vid första anblicken, om det inte vore för en liten yttepyttig och näst intill oviktig detalj. Resultatet kommer inte att räknas:

"Instead, it would be a push for political leaders to work out a strategy on how to convince citizens of the benefits of the single currency," kommenterar en representant för Ungerns premiärminister.

Själva omröstningen beskrivs som en sympatiomröstning. Blir det ja kan politikerna skryta om att de har folkets stöd, blir det nej kommer nämnda politiker att bli tvugna att tjata och gnata på medborgarna tills de tänker rätt.

Jag måste ha missat meningen "När det gäller EU-frågor är ett beslut demokratiskt fattat om det blir som politikerna vill" när jag läste min samhällskunskapsbok.


1 Comments:

At 24 mars, 2006 08:54, Blogger Bohem said...

Hur blev det med vänstertrafiken i Sverige efter en majoritet röstade för att behålla den?

 

Skicka en kommentar

<< Home