onsdag, april 26, 2006

Vägra e-legitimation!

På radio driver skatteverket en reklamkampanj - med e-legitimation får du skatteåterbäringen snabbare och du behöver bara klicka ett par gånger med musen för att deklarera. Låter det inte underbart enkelt?

Och tänk så effektivt! Man behöver bara registrera sig för att få en centralt administrerad e-legitimation - och sedan kan man enkelt sköta alla ärenden med myndigheter via internet. Inget krångel, inga köer, inga avgifter. Otroligt enkelt, helt enkelt. Och så oerhört effektivt, man behöver inte längre tampas med papper och underskrifter. Bara att klicka.

Som grädde på moset kan man använda samma e-legitimation för sina banktjänster, i kontakt med Telia och med Posten. Suveränt. Ett digitalt ID-kort - jätteenkelt och jätteeffektivt jämfört med andra alternativ.

När staten hävdar att något blir enkelt eller effektivt får jag alltid rysningar. För det innebär alltid att det blir effektivt för staten - på individens bekostnad!

Först kom personnumret, som gjorde allt oerhört enkelt. Plötsligt behövde man bara ett nummer i all kontakt med myndigheter. Och nu gäller personnumret som identifiering på i stort sett alla privata företag också - som får uppdaterade uppgifter av staten. Ingen mer manuell adressändring!

Så effektivt! Registrering på samma sätt som man har streckkoder på konserver eller som man har gula id-brickor i kors öron. Jätteenkelt och jätteeffektivt - bara att läsa av, så vet man allt om just den prylen eller kossan. Eller människan.

Och nu blir personnumret digitalt genom e-legitimation. Vi behöver inte ens längre visa upp identifikation - det är bara att klicka på hemsidan så är det klart. Perfekt, allt man gör registreras automatiskt i statliga databaser så att man in i minsta detalj kan följa individens vanor, beteenden, preferenser; registrera politiska engagemang, vänner, familj; kontrollera sjukfrånvaro, sjukdomar, arvsanlag, svagheter.

Snart kommer vi säkert också att kunna rösta via e-legitimation. Suveränt! Då kan man t o m kontrollera vad folk röstar på, och så kan man skrota opinionsundersökningar och istället ta verkliga röstsiffror. Så effektivt! Framöver kan man helt strunta i valen, för det går säkert att estimera ungefär hur folk skulle rösta - som en funktion av redan registrerad information om inkomst, kön, familjeförhållanden, sjukdomar, hjärnkapacitet och IQ, vänskapskrets, köpbeteende och andra preferenser. Så enkelt! Att rösta utan att behöva rösta.

Men det är väl att dra det för långt. "Det skulle aldrig hända här" säger man - och Bodström lovar att han bara vill registrera och övervaka allt, men egentligen inte använda informationen. Och det klart att vi tror Bodström! Liksom vi trodde på regeringen när den sa att yttrandefriheten gäller - även efter att vissa åsikter förbjudits och departementen lägger ned privata hemsidor. Liksom judarna trodde Hitler när de skulle "omplaceras"?

Man kan också fråga sig vad jag är rädd för - har jag något att dölja?

Vad jag är rädd för borde framgå med all önskvärd tydlighet. Om det inte är tydligt är det något fel på dig som läser detta. Är du inte rädd själv? Eller är du helt enkelt för dum och godtrogen för att se hotet när det blir allt tydligare, allt större, alltmer tryckande?

Öppna ögonen. Det är staten som ska vara rädd för sina medborgare, som ska återta makten över sina liv när staten går för långt. Inte tvärtom!

2 Comments:

At 26 april, 2006 12:35, Blogger Lagergren said...

Jag ser det som min plikt att lämna in kladdiga handskrivna deklarationer.

En liten hämnd för influensabakterierna i den blå plastpåsen.

http://lagergren.blogspot.com/2006/04/biohazard.html

 
At 26 april, 2006 20:57, Blogger Joacim Persson said...

"Jag ser det som min plikt att lämna in kladdiga handskrivna deklarationer."

Får jag rekommendera hjorthornsolja -- ett utmärkt bläck.

 

Skicka en kommentar

<< Home