fredag, maj 05, 2006

Kulturtipset

Kultur är så mycket mer än vad DN Kultur tar upp. Råkar ni vara i Bryssel och plötsligt vill ägna er åt kulturkonsumtion utan skattesubventioner eller pekpinnar och dessutom göra Folkhälsoministeriet livrädda kan jag rekommendera Delirum Café: alla pubars moder med (minst) 2004 sorters öl i sortimentet.

Menyn är tjock som en genomsnittlig telefonkatalog - om någon fortfarande anvädner telefonkataloger. Öl smaksatt med genever, bananöl (påminner om penicillin med banansmak), öl från Tongo, årgångsöl och alla tuttifrutti-öl belgarna gillar är bara början på sortimentet. Ligger på en tvärgata till den stora restauranggatan i Bryssels centrum.

Befinner någon läsare sig i Sveriges andra stad finns där en lokal avläggare, Delirum. Någon som kan lämna omdömme?

PS. Ett kanske chockartat besked för alla som testat sin tolerans genom att dricka belgisk öl med 13% alkohalt: belgarna använder viktprocent. För att översätta till svensk styrka måste du multiplicera med 0,8 - och är plötsligt nere på mer svenskt alkoholnivå.

EDIT: Jag har tydligen fått gamla uppgifter. Numera mäter alla EU-länder alkoholstyrkan i volymprocent. Så 13% är 13%.

2 Comments:

At 05 maj, 2006 18:01, Blogger TANDEMCYKELN said...

Gertqvist har kastat om skillnaden mellan volymprocent och vikprocent.

En viktprocent alkohol innehåller mer alkohol än vad en volymprocent alkohol gör.

 
At 06 maj, 2006 14:43, Blogger Henrik Hall said...

Delirium är enligt uppgift riktigt bra, fast dom har "bara" runt 1000 öl i lager, men en hel del andra som man kan beställa.
Belgare kan förövrigt verkligen göra öl.

 

Skicka en kommentar

<< Home