tisdag, maj 09, 2006

Vad kan man rösta på?

I helgen satt jag och diskuterade höstens val med några vänner. Vi ville alla ha bort Persson och sossarna från makten. Samtliga skulle njuta oerhört av att se Persson tvingas ut ur Rosenbad.
Frågan blev då vilka man skall rösta på.
Moderaterna ville ingen rösta på pga deras förflyttning till vänster. De skall inte bara räkna med röster utan att jobba för det.
Folkpartiet försvinner också. Samtliga höll med om att Johan Persson, ordförande i justitieutskottet, gör att man inte kan rösta på dem. Han vill ha ett kontrollsamhälle som kan få Bodströms att blekna i jämförelse.
Kristdemokraterna med sin moralsyn ville heller ingen rösta på. Det behöver inte kommenteras mer.
Så har vi då centern. Maud Olofsson har förvisso ryckt upp partiet. Samtidigt vet man inte riktigt var man har partiet. Är man t ex för eller emot en EU-konstitution? Där jag kan rösta finns det heller ingen vettig kandidat. Så det var minst sagt tveksamt även till dem.
Vad gäller övriga partier är det endast Junilistan som kan komma på fråga. Emellertid är jag tveksam till om de kan ta sig in även om valforskaren Olof Pettersson tror så i Mora Tidning.
Det bästa är kanske att strunta i riksdagsvalet och ägna tankarna åt något vettigare. Eller vad säger våra läsare?

7 Comments:

At 09 maj, 2006 09:33, Blogger Monodemon said...

Liberala Partiet!
Tänk vad skönt om vi kunde fram budskapet till politikerklassen att det finns svenskar som gillar frihet och anser att maktskifte handlar om mer än procentsatser i socialförsäkringarna hit och dit.

 
At 09 maj, 2006 09:51, Blogger VirUZI said...

Jag, och jag skulle gissa rätt många som läser den här bloggen, tänker nog exakt som du men vad sägs om http://www.liberalapartiet.se
Även om man kanske inte tror att dom kommer in i riksdagen så är det ju en röst som visar övriga partier att dom gå miste om deras liberala väljare och om partiet får 1% av rösterna kommer deras kostnader för valsedlar betalas av staten. Om detta är bra eller dåligt låter jag vara osagt men klart är att det skulle gynna partiet inför nästa val.

Personligen kommer jag nog dock taktikrösta på Centern då dom ligger farligt nära 4%-gränsen och dom har visat spännande tendenser även om det är svårt att veta hur eniga folket i partiet är.

 
At 09 maj, 2006 10:34, Blogger gardebring said...

Tyvärr är det här ett val som verkar handla om att rösta på "det minst dåliga".
Just nu lutar det åt centern på riksplanet och folkpartiet i lokalvalet för min del.
Att fp går bort på riksplanet handlar framförallt om övervakningsdumheterna även för mig.

 
At 09 maj, 2006 11:11, Blogger Jonas Barkå said...

Om man prioriterar Perssons utsparkende så ska man uppenbarligen rösta på Alliansen, trots att de tillhör det "minst dåliga".

Inom alliansen spelar det inte så himla stor roll idag och då blir det givetvis Centern som ska ha rösten. Dels ligger de nära 4% och dels är de det enda partiet som i alla fall visat tendenser att röra sig åt rätt håll.

Det är inte fel att rösta på det minst dåliga. Man kan inte förvänta sig att drastiska förändringar ska ske över en natt, i alla fall inte i Sverige.

 
At 10 maj, 2006 07:33, Blogger kantarellkungen said...

Tony Blair sa en gång till vänsterfalangen i sitt parti: Ni väljer inte mellan min regering och regeringen i era drömmar utan ni väljer mellan min regering och en Toryregering. (fritt ur minnet.)

Jag håller som ni förstår med Jonas. Hellre ett vagt centerparti än fortsatt socialistregering.

 
At 10 maj, 2006 21:26, Blogger Ola D Svedin said...

Överväg fp till riksdagen om du kan hitta en vettig kandidat att personrösta på. Och om du är moderat till kynnet så finns det säkert någon old-school moderat som kan behöva ditt stöd. Det är så klart behäftat med problem. Din röst tolkas statistiskt som ett stöd för partiernas hela politik. Å andra sidan är marginalnyttan av en extra röst lätt liten. Bättre då att ha en hållhake på en person du litar på.

Centern som parti är dock egentligen ett provinsiellt realpolitiskt alternativ för kommuner och landsting. De har ingen ideologi eller tydlig linje någonstans, egentligen. Även om det finns undantag på personplanet, återigen.

Men aldrig en centerpartist som utrikesminister ( tänk Maud eller Dick Erixon) eller jordbruksminister ( CAP-kramande)

 
At 14 maj, 2006 19:00, Blogger jonlin said...

Om ni nu inte hittar något vettigt parti i riksdagen att rösta på, eller någon kandidat att personrösta på för den delen. Varför inte överväga att lägga rösten på Klassiskt Liberala Partiet (www.liberalapartiet.se).
En röst på dem är inte en röst som kan påverka riksdagspolitiken, men vän en röst som visar ett tydligt ställningstagande.

 

Skicka en kommentar

<< Home