onsdag, november 30, 2005

Rätt att vara idiot - så länge du är religiös

Så var det äntligen fastslaget att även religiösa idioter får framföra sina åsikter i Sverige. Pingstpastorn Åke Green må säga idiotiska saker men det har han enligt Högsta Domstolen också rätt att göra.

Det är dock osannolikt att domen mot Green får några verkningar för andra puckon som vill framföra uppfattningar om sina medmänniskor. Ett exempel är de kortsnaggade gossar (enligt senaste mode numera även ofta iklädda stora skägg) som tillsammans åker ut i skogen för att hata judar och blattar, dricka öl och slåss. Dessa kan nämligen inte skylla någon religion (Nej, asatro tycks inte räknas) för sin idioti.

Visst är det bra att en idiotgrupp har fått sin yttrandefrihet bekräftad men nog verkar det lite märkligt att man bara ska få vara idiot om man kan skylla på någon som enligt flera utsagor sägs vara död.

10 Comments:

At 30 november, 2005 12:19, Blogger Anders Lundblad said...

Du har uppenbarligen också den rätten - även om du bara har en skalmantro.

 
At 30 november, 2005 12:59, Blogger Adam said...

Nja. Jag tror inte att det är riktigt sant att Green friades med hänvisning till Bibeln. Enligt DN har HD tydligt sagt att uttalandena inte kan bortförklaras med hänvisning till Bibeln. Däremot har det spelat in att predikan hållits i ett mindre sällskap (50 pers). Men domen ger inget generellt klartecken för att hetsa med religiösa förtecken.

DN skriver om domen

 
At 30 november, 2005 19:07, Blogger stefankarlsson said...

Jag tror ju knappast att om någon ur den så kallade nationella rörelsen sagt i ett sällskap på 40 personer med media inbjudet att judarna är en cancersvulst i det svenska samhället att de hade friats. Det hade knappast heller hjälpt om nazzen hade hänvisat till att han tror på den så kallade identitetskristendomen (som anser att judarna är djävulens avkomma) och att det är hans religösa tro.

Så på det sättet har ju de som nu är upprörda över friandet rätt i att man i praktiken inte behandlar homofoba uttalanden lika hårt som rasistiska. Detta är i sin tur förmodligen ett resultat av att kristna grupper i Sverige och resten av världen ju på basis av sin tro ogillar homosexuella. Jag minns ju att när förbudet mot hets mot homosexuella röstades igenom var S,V,Mp,C och Fp för medan M och Kd var emot. M eftersom man är emot hetslagstiftningen som princip och Kd eftersom de vill att den bara ska gälla rasistiska uttalanden.

 
At 01 december, 2005 06:10, Blogger Robsten said...

Snacka om storm i ett vattenglas. Ville man göra Green en otjänst skulle man inte bry sig alls, det fattar minsta barn. Förövrigt är väl asatron fullt jämförbar med kristendomen eller islam, skulle grisen Särimer vara sämre än 17 jungfuar efter att ha tjänat islam?

 
At 01 december, 2005 11:46, Blogger M said...

"Detta är i sin tur förmodligen ett resultat av att kristna grupper i Sverige och resten av världen ju på basis av sin tro ogillar homosexuella." Naturligtvis är det så, för de kristna har ju aldrig visat annat än pur älskvärdhet gentemot judar. Nädu, Stefan, du får allt se till att hitta en ny teori till varför Åke friades, för din senaste var ju bara ett dåligt skämt (eller ren okunskap).

 
At 01 december, 2005 14:52, Blogger stefankarlsson said...

M, nej det var inget skämt. Den kristna antisemitismen är ju bortsett från vissa sekter idag ett minne blott.

Den inflytelserika amerikanska kristna högern är ju tvärtom extremt projudiska och är i sina åsikter om exempelvis Israel ännu mer radikalsionistiska än de flesta amerikanska judiska organisationer.

 
At 01 december, 2005 18:21, Blogger M said...

Nu ska vi inte dra det här i långbänk, men bara för att man inte mördar judar i kristendomens namn längre så innebär inte det att judendomen är något man tycker är superdunderbra.

 
At 01 december, 2005 18:37, Blogger stefankarlsson said...

Ja, denna fråga är ju lite av ett sidospår, men en del kristna tycker ju faktist judarna är "superdunderbra". Om du inte tror mig, läs boken "Judarna-Framtidens Folk" av Livets Ord-pastorn Ulf Ekman. Denna åsikt är i Sverige måhända istort sett begränsat till Livets Ord och Pingströrelsen, men i USA så är ju den inflytelserika kristna högern av i stort sett samma åsikt.

Andra kristna som exempelvis svenska kyrkan och katolska kyrkan ser ju judarna som vilka människor som helst och de har inget till övers för den antisemitism som den katolska kyrkan och Martin Luther tidigare hade.

Det finns förvisso ett fåtal sekter som fortfarande är antisemitiska som den katolska utbrytargrupp som den förre Salt-redaktören Jonas De Geer är anhängare av, men de är jämförelsevis små.

 
At 01 december, 2005 22:23, Blogger Hans Engnell said...

Ska bli intressant att se hur det där bandet från en svensk moské kommer att bedömas...

Självklart skall man få uttrycka sina religiösa/politiska/personliga åsikter, hur motbjudande de än är. Vänder man sig inte mot en enskild person (som då kan anmäla för exempelvis förtal), skall det inte vara olagligt. Inte fan tar jag åt mig om en feminist säger att alla antifeministiska nyliberaler borde hängas med huvudet ner. Jag gläds åt att ha lyckats reta en feminist, that´s all.

 
At 06 december, 2005 22:28, Blogger Fredrik Lindholm said...

Det där bandet från moskén kommer bara att bemötas av bloggare. 2003 skrev Fredrik Malm en debattartikel om att en brittisk tidning hade rapporterat om vad som sades i stockholmsmoskén. Resultatet blev att Liberala Ungdomsförbundet uti Storstockholm fick något tusental samtal där de blev anklagade för att vara djävla rasister. (Universalanklagelsen.)

Återigen, är det några som smyger ut i skogen för att heila en lördagkväll så blir det världskrigsrubriker. Men i stockholmsmoskén kan man säga vilken djävla skit som helst utan att någon säger "flasklock" till svar. Det är för att i moskén har man mörkt hår och mustasch. Mörkt hår och mustasch är mångkultur. Mångkultur är bra.

 

Skicka en kommentar

<< Home