tisdag, september 20, 2005

Sinne för proportioner ...

Bloggen Motallians är på sitt sätt mycket underhållande. Inte för vad bloggarna skriver - det är den vanliga socialdemokratiska sörjan - utan de primärt icke-socialdemokratiska kommentarerna.

Min favorit hittills är replikväxlingen om den svenska hyresmarknaden. Föga förvånansvärt drogs Bryssel, staden där alla verkar ha någon bekant, upp som exempel på marknadsekonomins överlägsenhet jämfört med planekonomin.

Lena Dahlström hävdade att det var fullt möjligt att hitta hyresrätter även i Stockholm och skrev: "Jag gick in på Stockholms stads bostadsförmedlings hemsida och hittade följande lediga lägenheter idag på morgonen."

Globaljuggler svarade snabbt: "Tja, vad sägs om den här* lägenheten på 35 kvadrat, centralt belägen i Bryssel. Renoverad 2002, på andra våningen. Hyra 320 € i månaden, dvs lite under 3000 kronor.

Låt oss jämföra det med lägenheterna du erbjuder via Bostadssnabben. Till att börja med finns där ingen liten lägenhet och billig lägenhet för ensamstående.
Den billigaste du kan erbjuda har en hyra på 5305 kronor.

Ligger den centralt då, tja det kanske den gör fast i NYNÄSHAMN!"


I Bryssel bestämmer köpare och säljare priset på bostäder. I Stockholm är det politiker som inte ser skillnad på Stockholms innerstad och Nynäshamn som bestämmer priset. Ytterligare kommentarer känns överflödiga ....

* Tyvärr verkar lägenheten i fråga blivit uthyrd och tagits bort från siten.

Uppdatering: Leo Stark påpekade att dagens "sociala bostadspolitik" utgår från att hyran ska utgöra 25% av nettoinkomsten. Lena Dahlström utgår alltså från att den genomsnittlige hyresgästen tjänar 21 000 kronor per månad - efter skatt.