fredag, september 16, 2005

Liberalismens dödgrävare

Folkpartiet "liberalernas" senaste utspel går ut på att Jan Björklund vill förbjuda skolor att anställa obehöriga lärare.

Det är imponerande att visa så stort förakt för såväl näringsfriheten, föräldrarnas omdöme och det kommunala självstyret i en och samma artikel. Tron på rektorns förmåga att leda sin skola, föräldrarna möjlighet att bedöma om deras barn får bra utbildning eller kommunalrådets roll som ansvarig för skolan är obefintlig, medan tron på rikspolitikernas förmåga att styra och ställa är obegränsad.

Björklunds "lösning" heter anställningsförbud, fackliga veton och statlig auktorisation av lärare. Låt mig gissa att lärare med formella examina men katastrofala praktiska resultat inte kommer att drabbas av Björklunds sanktioner, inte heller skolor som har 100% behöriga lärare men 50% underkända elever.

Frågan är bara om Folkpartiet fått bra betalt av lärarfacket, eller om de sålt liberalismen och tappat betalningen?

4 Comments:

At 16 september, 2005 12:57, Blogger Henrik Alexandersson said...

Och detta i samma veva som en rapport konstaterat att det inte är något fel på obehöriga lärare.

 
At 16 september, 2005 15:53, Blogger Gork said...

Det finns ett verkligt problem här, och det är att skolor anställer obehöra lärare istället för att spara pengar medan behöriga lärare går arbetslösa.

Det finns nog bättre sätt att hantera det än förbud. T.ex. borde varje skola tvingas redovisa vilka kvalifikationer deras lärare har och eleverna ska ha reell möjlighet att välja rätt skola. Studieresultaten från varje skola bör också redovisas öppet i statistikform.

Sedan måste lärarutbildningarna shapas upp. Enligt vad jag har hört om lärarutbildningarna är kvalitén ofta bedrövlig.

 
At 16 september, 2005 16:20, Blogger Niklas Frykman said...

Med tanke på att lärarfacket sågar Björklund i en annan fråga bara idag tror jag inte teorin om 'köpt av lärarfacket' står sig.

 
At 16 september, 2005 17:44, Blogger stefankarlsson said...

Det är närmast komiskt att detta utspel inte bara som Henrik påpekar kommer dagen efter att en rapport visat att det inte är något fel på obehöriga lärare. Det var ju också så att Jan Björklund igår satt i TV:s Aktuellt och skällde ut Ibrahim Baylan för att denne inte ville ta till sig rapportens slutsatser (om hur friskolor skapar en bättre skola). Nog för att nästan alla politiker är hycklare, men folkpartiet är nog bland de värsta.

 

Skicka en kommentar

<< Home