torsdag, september 15, 2005

Inte ens halvfullt

Det är skillnad på hur man väljer att presentera fakta, det gäller inte bara halvfulla/-tomma glas. Smaka exempelvis på följande artikelrubrik hämtad från Aftonbladet: Pappor, nu kan ni få fem månader ledigt! Visst låter det så mycket trevligare än "Pappor, nu tvingas ni vara hemma mot er vilja" eller varför inte "Mammor, nu får ni fem månaders kortare föräldraledighet"?

Man kan ju nämligen misstänka att föräldrar valt den uppdelning på föräldraförsäkringen som de har därför att de vill att en viss förälder skall vara hemma. Därför blir ju effekten just den. En person som vill vara hemma med barn förvägras detta till förmån för en som inte vill.

Men staten (eller för den delen aftonbladets rubriksättare) nöjer sig inte med att bestämma över våra liv. Den vill dessutom att vi skall tycka om att den gör det.

4 Comments:

At 15 september, 2005 18:32, Blogger andreas said...

Men slutklämmen är rätt charmig:

– Det blir så svårt att kontrollera det så det är lika bra att göra det liberalt, sade Karl-Petter Thorwaldsson under presskonferensen.

 
At 15 september, 2005 22:22, Blogger Sosse STHML said...

I Sverige är väl den beteckningen helt korrekt? Personer som Birgitta Ohlsson är säkerligen representativa för en betydligt större skara personer som anser sig vara liberaler än den tämligen obetydliga skara som representeras av loggar som denna.

 
At 16 september, 2005 16:18, Blogger Niklas Frykman said...

Räkneexemplet funkar inte. Mammor (eller för den delen pappor) skulle med Thorwaldssons modell få en månad mindre, inte fem. Eftersom försäkringen utökas från 13 (9+2+2) till 15 (5+5+5) månader blir längsta möjliga hemma tid tio istf elva månader. Det gör det inte till ett bra förslag men kritik ska vara korrekt.

 
At 17 september, 2005 18:54, Blogger Evelina said...

Till frykman.

Du har så rätt så. Jag får väl helt enkelt skylla på att jag är ekonomistuderande och helt enkelt inte kan räkna.

 

Skicka en kommentar

<< Home