söndag, september 25, 2005

Mothugg

En kvinna misshandlas och våldtas men lyckas åsamka brottslingen skada med hjälp av en kniv. Det är vad som förefaller ha hänt enligt den här notisen i Svenska Daglbadet.

Ponera att fler notiser av den typen började dyka upp. Beskrivningar av brottsoffer som är beväpnade och försvarar sig. Vilka signaler skulle det sända till potentiella våldtäktsmän och andra våldsverkare?

Det är värt att tänka på, även om man tycker att tanken på att civilpersoner beväpnar sig är vulgär, barnslig eller otäck.

12 Comments:

At 25 september, 2005 15:12, Blogger apa tycka, apa skriva said...

Att brottslingarna också måste beväpna sig, och applicera dödande eller medvetslöshetsskapande mängd våld initialt, innan offret hinner gå till motangrepp?

(Kan ni inte skriva rent ut vad ni vill komma fram till istället för att försöka vara så maieutiska?)

 
At 25 september, 2005 16:59, Blogger Anonymous said...

I någon amerikansk delstat ska antalet våldtäkter minskat drastiskt när de presumtiva våldtäktsmännen insåg att moteld var att vänta. Notera förresten att de flesta våldtäktsmän inte är nekrofiler utan vill ha offret vid liv.

 
At 25 september, 2005 18:31, Blogger anakata said...

Våldtäkt är ju i regel en maktdemonstration snarare än ett uttryck för att man inte får pippa på annat håll, och man kan ju anta att maktbiten går förlorad om man måste kniva ner offret först.

 
At 25 september, 2005 19:14, Blogger Fredrik Lindholm said...

"Maieutiska"?

 
At 25 september, 2005 20:03, Blogger Hans Engnell said...

Läste om en otrevlig men kanske nog så effektiv uppfinning: ett slags antivåldtäktsmanick som biter sig fast i våldtäktsmannens purjo och endast kan avlägsnas med läkarhjälp.

 
At 25 september, 2005 22:24, Blogger Tiger said...

apa tycka, apa skriva:
Det vore verkligen illa om det fick sådan effekter som du beskriver. I sådana fall har ju inte bara överfallet som beskrivs i notisen varit tragiskt i sig, kvinnan hade dessutom (genom att försvara sig själv) bidragit till att brottslingarna blivit än mer farliga.

Detta stämmer dock inte med empirin på området. "Anonymous" har rätt, men det handlar inte bara om en delstat. Istället är det genomgående så att viss brottslighet går ner när brottslingar vet att potentiella offer kan vara beväpnade, i synnerhet gäller detta våldtäkter.

Annan brottslighet som går ner är personrån. Brottslingar som bryter sig in i bilar och kommersiella lokaler påverkas inte på samma sätt.

Om jag nu ska undvika att vara maiteutisk så kan jag säga att jag tycker att det vore bra om vapenlagarna liberaliserades.

 
At 26 september, 2005 23:28, Blogger Fuck off and die said...

Tiger: yes! Jag märker att du tagit intryck av Skånsk Redneck!

Förresten, jag har ett litet projekt på gång, som har att göra med självförsvar. Ett nätverk kan man säga...

 
At 26 september, 2005 23:38, Blogger Fuck off and die said...

Tiger: släng iväg ett mail till mig om mitt projekt intresserar dig!

 
At 27 september, 2005 01:27, Blogger Marko Huttunen said...

Det finns visst en kommunpolitiker i södra Sverige som ska ha sagt:

"I Amerika ligger alla hus mitt på tomterna, vet ni varför?
Det är för att man skall kunna skjuta inbrottstjuvarna. Det kallar jag äganderätt som är centralt grundläggande i den moderata konservativa ideologin!"

 
At 28 september, 2005 14:55, Blogger Fuck off and die said...

anakata: gå inte på den feministiska teorin!

 
At 29 september, 2005 19:47, Blogger AT said...

Tiger som kommenterat ovan det är alltså inte jag om nu någon undrar, se http://www.tiger.se/blog/archives/2005/09/aentligen.html

Annica Tiger

 
At 31 oktober, 2005 22:21, Blogger A. Marcato said...

I de amerikanska delstater som infört Right to Carry-lagar (att privatpersoner kan få licens att bära dolda vapen) så minskade såväl personrån som våldtäkter markant. Som det skrivits tidigare så är de flesta våldtäktsmän inte beredda att döda sitt offer, inte heller vill de själva bli dödade - och när det inte finns någon chans att veta om personen de tänker våldta är beväpnad eller inte så blir även de kvinnor som inte beväpnar sig skyddade av sådana lagar.

För de som tror att det kommer att bli någon slags vilda västern-stämning där folk skjuter hej vilt så kan jag lugna er med att vapnet endast avlossas en gång av hundra. Om ett vapen används för att skydda sig så räcker det alltså i 99 fall av 100 att visa att man har ett vapen. I det hundrade fallet avlossas vapnet, och i en tiondel av de fallen så dör våldäktsmannen/rånaren.

http://ispe.blogspot.com/

 

Skicka en kommentar

<< Home