söndag, september 25, 2005

Mothugg

En kvinna misshandlas och våldtas men lyckas åsamka brottslingen skada med hjälp av en kniv. Det är vad som förefaller ha hänt enligt den här notisen i Svenska Daglbadet.

Ponera att fler notiser av den typen började dyka upp. Beskrivningar av brottsoffer som är beväpnade och försvarar sig. Vilka signaler skulle det sända till potentiella våldtäktsmän och andra våldsverkare?

Det är värt att tänka på, även om man tycker att tanken på att civilpersoner beväpnar sig är vulgär, barnslig eller otäck.

3 Comments:

At 25 september, 2005 19:14, Blogger Fredrik Lindholm said...

"Maieutiska"?

 
At 25 september, 2005 22:24, Blogger Tiger said...

apa tycka, apa skriva:
Det vore verkligen illa om det fick sådan effekter som du beskriver. I sådana fall har ju inte bara överfallet som beskrivs i notisen varit tragiskt i sig, kvinnan hade dessutom (genom att försvara sig själv) bidragit till att brottslingarna blivit än mer farliga.

Detta stämmer dock inte med empirin på området. "Anonymous" har rätt, men det handlar inte bara om en delstat. Istället är det genomgående så att viss brottslighet går ner när brottslingar vet att potentiella offer kan vara beväpnade, i synnerhet gäller detta våldtäkter.

Annan brottslighet som går ner är personrån. Brottslingar som bryter sig in i bilar och kommersiella lokaler påverkas inte på samma sätt.

Om jag nu ska undvika att vara maiteutisk så kan jag säga att jag tycker att det vore bra om vapenlagarna liberaliserades.

 
At 27 september, 2005 01:27, Blogger Marko Huttunen said...

Det finns visst en kommunpolitiker i södra Sverige som ska ha sagt:

"I Amerika ligger alla hus mitt på tomterna, vet ni varför?
Det är för att man skall kunna skjuta inbrottstjuvarna. Det kallar jag äganderätt som är centralt grundläggande i den moderata konservativa ideologin!"

 

Skicka en kommentar

<< Home