lördag, augusti 09, 2008

Rapport från Vaxholm


Fredrik Reinfeldts tal i Vaxholm innehöll inga direkta nyheter. Det hade väl ingen i och för sig väntat sig men för de som hoppats på en öppning i FRA-frågan var det en direkt besvikelse.

Trots att han vet att det inte finns en majoritet i Riksdagen för att behålla lagen fortsätter Reinfeldt att inta samma gamla ståndpunkt. Han klarade inte ens av att återge sina motståndares position på ett korrekt sätt, utan försökte få det att verka som om de FRA-lagskritiska debattörerna vill avskaffa all signalspaning. Till råga på detta försökte han frammana bilden av att regeringen inte skulle ha blivit adekvat informerad om krisen i Georgien om inte FRA-lagen funnits. Problemet med detta resonemang är att FRA-lagen ännu inte trätt i kraft, vilket gör att man istället leds att fråga sig om den över huvud taget behövs.

Detta logiska klavertramp i början av talet gjorde att resten av anförandet kom att svepas in i en dimma av intresselöshet. Vad spelar det för roll om regeringen har en vettig politik i fråga om utanförskap eller energifrågor om den samtidigt idiotförklarar sig själv och sina sympatisörer på ett sådant uppenbart sätt?

Statsministern gav dessutom ett ganska surmulet intryck. Jag kommer ihåg honom som han var under tiden som MUF-ordförande och kårpolitiker, och den positiva glöd som man ofta hittade hos honom då är nu helt borta. Kanske beror detta svårmod på att han innerst inne inser att han befinner sig nära slutet av sin politiska bana och allt han har att vänta av de resterande åren i Rosenbad är en fortsatt vandring ned i det politiska mörkret.

Eller så handlade det bara om att han fick syn på personer i publiken som han inte tyckte borde vara där. Finansminister Anders Borg vinkade å andra sidan glatt då han fick se frihetsfrontarna i publiken.

I övrigt gick flygbladsutdelningen mycket bra. En del från MUF blev mycket förtjusta när de fick se att Frihetsfronten delade ut flygblad. Vi träffade också en grupp med trevliga Piratpartister som var mycket inne på samma linje som fronten i den här frågan. Flera andra var också intresserade av att diskutera med oss.

Etiketter: ,

2 Comments:

At 10 augusti, 2008 03:41, Blogger razor said...

"Problemet med detta resonemang är att FRA-lagen ännu inte trätt i kraft, vilket gör att man istället leds att fråga sig om den över huvud taget behövs."

Samma sak gäller väl redan, eftersom vi inte haft någon kabelspaning och ändå inte utsatts för terror, och andra hemskheter (tvärt om har ju FRA tom lyckats stoppa ett (1) politiskt mord, helt utan massavlyssning).

Skulle man tro på allt prat om yttre hot så skulle vi rimligen varit hårt drabbade redan, om det inte är så att de yttre hoten tänkt börja kommunicera i kabel först när FRA-lagen trätt i kraft (och dessutom då svenska kablar).

Med andra ord, jag tillhör dem som redan innan Reinfeldts klavertramp frågade sig om FRA-lagen verkligen behövs.

 
At 10 augusti, 2008 04:33, Blogger Marko Huttunen said...

Friheten behöver alla sina vänner.

 

Skicka en kommentar

<< Home