måndag, augusti 27, 2007

Rasrenhet!

Dagens adrenalinkick fick jag vid köttdisken. 109 kronor för fläskfilén. Jamenvadihelsicke – ocker. I jakt på annat kött upptäckte jag fläskfilé för 89 kronor. Efter någon sekunds grubblande upptäckte jag vad som förändrades en fläskfilé pris med dryga 20%. Det var varken ekologisk uppfödning, grisens art eller djurvänliga uppfödning, utan ett enda textat ord på en i övrigt identisk förpackning. Nämligen ordet ”Sverige” istället för ”Danmark”.

Visst finns det kvalitetsskillnad på kött. Vissa varor bör köpas från vissa länder. Och det är ibland motiverat att betala mer för svenska produkter.

Men fläskfilé från andra sidan Sundet? Hallå! Tror någon på fullt allvar att det är märkbara kvalitetsskillnader till det svenska köttets fördel?

Vad värre är – bevisligen betalar tillräckligt många konsumenter extra för svenskt kött att det ska bära sig. Hur resonerar egentligen folk? Tror de att Danmark regelbundet drabbas av fläskkötts-pest, att svenska grisar lever mer harmoniskt än danska grisar eller att danska slaktare tvättar sig mer sällan än deras svenska kollegor?

Inte undra på att SD blev största parti utanför riksdagen och att Göran Persson kunde skapa begreppet ”social turism” utan större protester. Det lovar inte gott för framtiden, så att säga …


4 Comments:

At 27 augusti, 2007 18:38, Blogger Banjokossan said...

För ett antal år sedan så visades det ju några dokumentärer om just djuruppfödning i danmark, där bl.a. hästar fick sina ben avhuggna för att få plats i kärran. Gissningsvis sitter det i fortfarande att danska bönder är djusplågare, oavsett hur det är ställt med saken. Själv har jag dock sett både dansk fläskfilé för över hundralappen och svensk för 79.

 
At 27 augusti, 2007 19:43, Blogger Jonas said...

Danska svinbönder pumpar i ganska mycket mer antibiotika i sina grisar.

 
At 28 augusti, 2007 09:53, Blogger Gertkvist said...

Olämpliga djuruppfödare finns utan tvivel i alla länder, även om TV-teamen inte hunnit dit.

Visst, danskarna kanske använder mer antibiotika i grisuppfödningen. Men då borde väl svenska uppfödare kunna kontra med "Antibiotikafritt kött" eller "Högst X procent antibiotika"? För vem av svenskkötts-köparna vet något om antibiotikahalten i just deras fläskfilé?

 
At 01 september, 2007 11:04, Blogger Flavian said...

Om folk hellre vill köpa svenskt och dyrt kött än danskt och billigt skall det enligt den fria marknadens logik vara fullständigt fria att göra detta.

Ur liberal synvinkel uppstår ett problem först då staten/EU belägger utländska varor med tull.

 

Skicka en kommentar

<< Home