torsdag, maj 03, 2007

Storebror till salu?

I diskussionen om FRA ska få avlyssna även trådbunden kommunikation (läs: Internet) har många aspekter tagits upp. Något som saknats i debatten är dock att övervakningen kommer att ge massor av information som är intressant för vissa regeringar och organisationer.

Vad tror ni att det skulle kosta Antipiratbyrån att få köpa data om fildelares datakommunikation, CIA att köpa tillgång till svensk-irakiers epostvanor eller ge Folkpartiet inblick i vilka som befinner sig på Mona Sahlins sändlistor? Kommer 100% av alla inblandade följa riktlinjer och lagar till 100%, eller kommer någon inse att de sitter på en guldgruva och handla därefter?

Vi har faktiskt ett historiskt exempel att jämföra med. 1985 började CIA-agenten Aldrich Ames sälja hemligheter till Sovjet. Han avslöjade alla källor som CIA hade i Sovjet, som avrättade minst tio personer tack vare Ames avslöjanden. Ames fick totalt 2,5 miljoner dollar i ersättning.

Aldrich Ames bröt över tjugo år av lojalitet med CIA, under pågående kallt krig och i vetskap att de han avslöjade skulle avrättas. Han visste att CIA skulle börja jaga eventuella läckor och att straffet skulle bli stenhårt. Ändå klev han på eget initiativ in på den sovjetiska ambassaden och sålde sig.

Ingen tror väl att Antipiratbyrån, eller ens dess mest rabiata uppdragsgivare, skulle skjuta skallen av piratkopierare? Vore det inte snarare en välgärning att underlätta deras rättsprocesser mot lagbrytare? Risken att upptäckas är antagligen minimal. Ames fick livstid – en svensk motsvarighet skulle knappast få mer än dagsböter. Så priset för en egen Aldrich Ames i det svenska avlyssningsnätet torde vara betydligt lägre.

Ännu ett skäl att vara väldigt skeptisk till alla små steg i riktning mot Storebror.


Läs mer om Aldrich Ames här.