måndag, april 30, 2007

Vem älskar en arbetslös?

Allt det röda blocket pratade om i valrörelsen var hur hårt de borgerliga ville sparka på alla arbetslösa genom att göra a-kassan mindre förmånlig. I dag, sju månader efter valet, pratar vänstern fortfarande om a-kassan. Och räkna med att frågan blir huvudnumret på morgondagens första majplakat. Det är svårt att förstå vad hos alla arbetslösa som får socialdemokrater och vänsterpartister att gå igång.

Under socialdemokratiskt styre, med stigande arbetslöshet och bidragsförsörjning för alltfler, fanns det ett slags logik i att vurma för fortsatt höga bidragsnivåer. Socialdemokraterna födde ju sin egen väljargrupp. Men i dag, med en regering som gör ett allvarligt försök att bryta med bidragslinjen och få ut fler i arbete, är det obegripligt att (s) fortfarande kör på i samma hjulspår.

Mona Sahlin vägrade inför kongressen som valde henne att kräva återställd a-kassa till 80 procent. Men nu kunde hon tydligen inte hålla sig längre utan går, hand i hand med LO, ut med just det kravet. De borgerliga borde genast gå ut i media och fråga sig: vad är det som kommer att få stryka på foten? Skattesänkningarna för de lägst avlönade? Den omvandlade fastighetsskatten? Inte ens socialdemokraterna kan nog gå till val på högre skatter för alla 2010.