fredag, april 27, 2007

Gamla visor i nya Ryssland

Den staty över en sovjetisk soldat som flyttas i Tallinn har väckt rysk vrede med våldsamma kravaller och hårda ord från höga politiker som följd. Ryssarna ser det tydligen som kränkande att detta minnesmärke över när Röda armén drev ut tyskarna ur Estland 1944 rörs. Den ryske utrikesministern kallar handlingen ”inhuman” och kritiserar fantastiskt nog behandlingen av demonstranterna!

Det är svårt att begripa hur tankarna går. Han har till och med mage att kalla statyn en symbol för befrielsen av Europa, tydligen medvetet glömsk om det faktum att denna befrielse bara kom till stånd i den del som inte ockuperades av Sovjetunionen.

Ryssarna saknar all förståelse för esternas bild av historien, vilket har märkts tidigare år på Segerdagen den 9 maj. För esterna kom nazisterna faktiskt – om än tillfälligt – som befriare från sovjetförtrycket. Och när tyskarna väl drivits ur landet, vidtog en ny ockupation som skulle vara betydligt längre. Ryssland använder åter maktspråk mot sitt lilla grannland. En markering från EU vore inte helt fel för att visa Estland stöd. Ryssland har faktiskt inget att göra med vad som sker i Tallinn i dag.