fredag, februari 16, 2007

Folkhälsofascismens nästa steg

I Storbritannien har hälsoministern uttalat sitt stöd för att människor med osund livsstil ska nekas vård. Om du är för tjock kan du vända i dörren om du behöver till exempel knä- eller höftledsoperation. Banta först, vård får du först när du smalnat av.

Den brittiska välfärden har alltså tagit ett steg längre än den svenska. Här sätter folkhälsoinstitutet sprätt på miljoner av våra skattepengar i syfte att visa oss hur vi ”bör” leva. Det är en påtvingad offentlig uppfostran som vi själva får betala för men inte tillåts styra över. Men än så länge utfärdar folkhälsoinstitutet ”bara” varningar och målar upp skräckscenarier om vår hälsa, men det påverkar inte vår möjlighet att få vård. Den allmänna vården, och därigenom välfärden, är till för alla (som det så vackert heter) – även de som röker, är tjocka, eller klättrar i berg.

Men så är det inte längre i Storbritannien. Och det är bara en tidsfråga innan den svenska staten börjar främja liknande regleringar och begränsningar. ”Jo, visst har du betalat skatt hela livet. Men ledsen, du skulle ha tagit det lugnare med fredagsvinet. Nu blir det ingen blodtransfusion. Nästa!”

Med det brittiska exemplet i kombination med Odenbergs och Bodströms övervakningsiver kan framtidens välfärd bli riktigt ”spännande”. Plötsligt kan varje felsteg livet igenom räknas och spelas upp. ”Här ser man tydligt att du åt godis en onsdagseftermiddag för 14 år sedan. Har du inte hört talas om lördagsgodis? Du får nog fixa lagningen själv”.

Visst är det en underbar värld vi lever i. I alla fall om man är maktkåt politiker. Då kan man hitta på precis vad som helst.

1 Comments:

At 17 februari, 2007 05:13, Blogger Jurgen Hochmuth said...

http://www.aclu.org/pizza/images/screen.swf


/Jurgen

 

Skicka en kommentar

<< Home