onsdag, januari 31, 2007

Ett mord är ett mord

En utredning föreslår att preskriptionstiden för grova brott som folkrättsbrott och mord ska slopas. Den här diskussionen dyker upp med jämna mellanrum. Ur ett moraliskt perspektiv är det helt rätt att en mördare ska kunna fällas för brott även om det tagit 30 år att hitta honom. Ny rättsmedicinsk teknik har möjliggjort att även mycket gamla fall kan lösas.

En invändning som bland andra Leif GW Persson brukar lyfta fram är att avskaffad preskriptionstid skulle ta resurser och fokus från mer aktuella brott. Det är förstås en reell risk. Men inte om polisens uppdrag omprioriteras. Folkrättsbrott, mord, grova våldsbrott och grov ekonomisk brottslighet borde vara den svenska polisens och rättsväsendets prioritet. Inte fortkörningar, haschrökande och hets mot folkgrupp.

3 Comments:

At 02 februari, 2007 05:10, Blogger Robsten said...

vad är det för vits att höja/slopa preskreptionstiden när den dömde sedan inte får något straff? Mördaren som tog livet av 47åringen i Fittja dömdes till ett halvårs ungdomsvård, ett halvår för helvete!

 
At 04 februari, 2007 09:41, Blogger Hans Engnell said...

Är det någon som vet om felet ligger hos domstolen eller i lagboken? Vilket straff hade kunnat utdömas med stöd av lagen?

 
At 05 februari, 2007 07:41, Blogger Robsten said...

Felet ligger med all sannolikhet i domstolen. fyra års ungdomsvård tror jag man kan bli dömd till, två år är väl det normala för ett sådant brott.

 

Skicka en kommentar

<< Home