lördag, januari 13, 2007

Reinfeldt på export

I dagens SvD hävdas det att de tyska kristdemokraterna, CDU, visar intresse för Reinfeldts nya moderater. Merkel vill veta mer om hur man slår sittande socialdemokrater under en högkonjunktur. Och Reinfeldt undervisar säkert gärna om hur man överger både idéer och ideal för maktens skull.

CDU var som bekant på väg mot majoritet i senaste valet men tappade betänkligt mot slutet och sitter nu bakbundna i en koalition med SPD. Partiets förslag på platt skatt har utpekats som en orsak till tappet i valrörelsens slutskede. Det kan således passa bra att lyssna till en man som blev statsminister genom att överge förslag på stora skattesänkningar och reformer och i stället tala sig varm för offentlig sektor och kollektivavtal samt påbörja ett ynkligt kryperi för facket.

Visst är det avgörande att vinna makten om man vill genomföra sina politiska idéer. Men att byta ut idéerna för maktens skull...? Det är inte den vägen Angela Merkel eller andra borgerliga politiker i Europa bör gå. Socialdemokraterna och vänstern måste bemötas med liberala argument och liberal politik. Annars når vi en obehaglig konsensus som i praktiken eliminerar allt vad opposition heter. Politiken måste bara förpackas på ett skickligt sätt för att lyckas i det välfärdskramande Europa. Reinfeldts motto tycks dock vara att lyckas man inte sälja in sina idéer, får man sälja av dem.