onsdag, januari 03, 2007

Skogstomten hör av sig såhär efter jul

Svensk utrikespolitiks skogstomte framträder i sin naturliga miljö, nämligen DN Debatt, med en rad krav på den nytillträdda regeringen.

Eftersom USA invaderat Irak och inte gör allt för att lösa konflikten Israel-Palestina måste Fredrik Reinfeldt omgående börja bojkotta amerikanerna. Ubåten Gotland ska omgående tas hem, exporten av militärmateriel till USA avbrytas och Reinfeldt ska för allt i livet inte besöka George W Bush.

Helt bortsett från Åströms skönmålning av Irak under Saddam och Vietnam-nostalgi är artikeln patetisk. Ty enligt Åström råkade plötsligt en svensk ubåt, svensk militärmateriel och mycket annat liksom av gudomlig makt hamna i amerikanska händer. Att det var den socialdemokratiska regeringen Persson som fattade besluten omnämns inte i artikeln.

Faktum är att till och med socialdemokraterna övergivit den Åströmska linjen, vilket är en välgärning. Kålsuperi och diktaturpussande kombinerat med neutralitets-brytande samarbete är inget att idealisera eller eftersträva, vad än Sverker Åström hävdar.