söndag, december 31, 2006

Gott Nytt Folkhälsoår


Vänsterns vision måste vara att alla ska ha tråkigt. Hur kan man annars förklara den ständiga kampen mot livets små njutningar?

Alkoholen ska vara svindyr och svår att få tag i. Det ska svida när du köper den så att du inte vill göra det igen. Roligare droger kastas du i fängelse för, så försök inte. Vill du ha lite god, fet mat ska du straffas med fettskatt. Godis framför TV:n en lördagkväll? Skatt på socker. Vad fan är det för fel på människor vars enda mål i livet är att göra vardagen så trist som möjligt för alla andra? Oftast berörs de inte själva då nykterister är väldigt pigga på höjd alkoholskatt och ickerökare helst vill förbjuda cigaretter. Och lägger man inte skatt på saker som är goda, trevliga eller njutbara inskränker man oss via lagboken.

Att över huvud taget diskutera hälsa i kollektiva termer är rubbat – och det finns något djupt obehagligt i själva begreppet "folkhälsa" och dess historia. Politiker och byråkrater ska vakta över våra liv med pekpinnen i hand och i princip vilka åtgärder som helst kan motiveras med den kollektiva hälsan som grund.

Huvudargumentet för den restriktiva alkoholpolitiken – de höga priserna och den begränsade tillgången – är att det leder till minskade alkoholskador som i sin tur leder till lägre vårdkostnader. Människor ska alltså inte ligga andra till last genom att supa på sig sjukdomar. Man lyckas alltså använda sig av ett frihetligt argument för en begränsning i friheten.

Så när det nu är dags att fira ut det gamla året och in det nya, vad finns det att hoppas på? Dessvärre har den nya regeringen valt att följa den gamla på det här området. Folkhälsofascisterna i kristdemokraterna har fått hålla i rodret, vilket innebär bibehållet alkoholmonopol och fortsatt jakt på fett, socker och annat trevligt hos oss syndiga medborgare. Se till att ha lite roligt i kväll. Men dra ned gardinerna för säkerhets skull.