onsdag, december 13, 2006

Mengistu dömd till döden för folkmord

En domstol i Etiopien har dömt landets förre diktator Mengistu Haile Mariam till döden för bland annat folkmord. Mengistus styre i Etiopen från 1977 då han tog makten till 1991 då han avsattes hör till de blodigaste regimerna i Afrika och under den ”röda terrorn” dödades omkring 1,5 miljoner människor och svälten 1984-85 där Mengistu stoppade matsändningar till områden där det bodde politiska motståndare tog ytterligare omkring 1 miljon liv.

Det finns flera skäl att uppmärksamma detta:
1. Det är inte vanligt att diktatorer döms för sina brott även om trenden håller på att vända (här kan nämnas rättegångarna mot Saddam Hussein och Charles Taylor)
2. Domen kommer sannolikt inte att effektueras eftersom Mengistu numera lever i exil i Zimbabwe där han är rådgivare till landets diktator Mugabe
3. Medias rapportering. De flesta tidningar och etermedia tar upp detta idag. Det finns dock en detalj som jag bara hittade hos en av dessa (Svenska Dagbladet) nämligen att Mengistu var kommunist. Varken exempelvis TT, Dagens Nyheter eller Sveriges Television finner att den detaljen är värd att ta upp.

3 Comments:

At 13 december, 2006 15:26, Blogger Erik M, Uppsala said...

Tydligen tyckte inte heller Wikipedia att han var tillräckligt kommunist för att nämna det i artikeln.

 
At 13 december, 2006 16:13, Blogger Captain Euro said...

Wikipedia skriver "marxist" vilket gör att jag tycker de passerar godkäntnivån.

 
At 15 december, 2006 06:02, Blogger Slartibartfast said...

Wikipedia kallar hans regering för "communist government" och han finns även med i kategorin "Communist rulers".

 

Skicka en kommentar

<< Home