torsdag, december 07, 2006

Go home... till Sicilien?

Inom den svenska fackrörelsen är alla välbetalda pampar upprörda. Varför? Jo, därför att de har stött på "ungmoderater" och en riksdagsman har uttalat sig negativt om fackets senaste "kampanj".

Vilken kampanj? Jo, facket är nämligen på krigsstigen mot företag som inte har kollektivavtal. Det är i och för sig inget ovanligt, men något besynnerligt. Det är nämligen inte det minsta olagligt att inte ansluta sin personal till fackens kollektivavtal. Ändå använder sig facket med jämna mellanrum av blockader mot sådana företag.

Problemet i det här fallet är att aktiva i Muf på plats ifrågasatt blockerarna och även ätit på restauranger som blockerats. Det är vad man brukar kalla för en "osolidarisk handling" (osolidarisk betyder ju, som vi vet, "emot fackets/socialdemokraternas maktintressen"). Och eftersom regeringen är borgerlig (vilket facket inte tycker om) är de extra upprörda.

Lägg till detta att en ung liberal riksdagsledamot från centern uttryckts sig i termer av "maffiametoder". Det klart att de är fly förbannade - deras hegemoni på svensk arbetsmarknad ifrågasätts (och det är de inte vana vid).

Facket kräver därför en ursäkt av regeringen i ett pressmeddelande:
- Högerregeringen, med moderaterna och centerpartiet i spetsen, måste tydligt ta avstånd från uttalandena att vårt lagliga och lugna fackliga arbete skulle vara ”maffiametoder”. Om vi inte inför den stora avtalsrörelsen vet att den fackliga konflikträtten är ohotad, kan moderaternas och centerns agerande få omfattande och allvarliga konsekvenser som går ut över stora delar av den svenska arbetsmarknaden.
Det "roliga" med detta uttalande är att facket kräver en ursäkt mot att bli kallade "maffia". Det kan man kanske hålla med om, för det kan verka osakligt.

Men ser man till att facket blockerar även företag där varken ägare eller anställda vill ha kollektivavtal - och där villkoren är bättre än i kollektivavtalen - så kan man ju börja undra vad syftet är. Det kan ju bara finnas ett syfte, vilket varken är till företagens eller de anställdas bästa: fackets makt. De vill helt enkelt ha fler företag som de med hjälp av de sjuka svenska lagarna kan bossa över.

Facket använder alltså stridsåtgärder och baktalar företag för att få makt över dem. Det börjar ju likna maffian - Federley (c) har ju rätt.

Se så på uttalandet igen, där facket skriver att regeringen (!) måste be om ursäkt, trots att regeringen inte ens yttrat sig i frågan (men av någon anlending varit på maktens, förlåt fackets, sida i tidigare konflikter). Och slutklämmen:
[Annars] kan moderaternas och centerns agerande få omfattande och allvarliga konsekvenser som går ut över stora delar av den svenska arbetsmarknaden.
Det är ju uppenbart vad detta betyder: Gör som vi säger, annars jävlar! Ett underligt uttalande av en organisation som blir förnärmad av att kallas maffia...