tisdag, november 21, 2006

"Det är porr"

I en artikel på Aftonbladets webb kan man idag läsa om Schymans attack mot H&Ms julkampanj. Det är porr, säger Schyman.

Jaha? Men det drabbar ju egentligen inte Schyman om en helt annan person visar sig i underkläder. Eller gör det? Schyman tycker förstås det, för det "hänger ut" kvinnor i allmänhet eftersom män inte har kvinnors behag utan snarare attraheras av dem.

Så kan man förstås se det. Men det grundar sig på två missuppfattningar. För det första att det skulle vara syndigt att känna lust och åtrå och attraktion, och för det andra att det är normalt att gå klädd som Gudrun Schyman.

Det är nämligen inte alls fel att känna sig attraherad av det motsatta könet (och inte av det egna heller, för den delen). Det är fullt naturligt. Man kan fråga sig vad det är för värld Schyman & Co önskar sig, där sexualiteten till stora delar tvättats bort.

Förhoppningsvis gör feministerna oss den tjänsten att de själva lever som de lär, så dör deras idéer i så fall snart ut.

Men det är inte heller normalt att vara klädd som Gudrun Schyman. Vissa kvinnor har urringat och gillar det, andra bär halsduk, stor kofta och påsiga byxor. Det är väl individens fulla rätt att klä sig som han eller hon känner passar den egna personligheten? Vissa väljer att spela på sin sexualitet av olika anledningar, men jag kan inte se något fel med det heller. Det är deras val.

Det roliga är att Schyman & Co implicit utgår ifrån att en konservativ klädstil är det "naturliga" och riktiga. Att man ska dölja sig från alla andra, att det är syndigt att visa sig. De som klär sig mer "utmanande" förstör för "de andra" (oklart vilka).

Men detta är ju totalt historielöst, för vad som anses vara lättklätt har ju hela tiden förändrats. För hundra år sedan skulle de flesta som attraheras av det kvinnliga könet ha "dreglat" om någon visade anklarna. Idag har vi en långt mer naturlig syn på bröst. Är detta inte en god utveckling? Även för kvinnor?

Jag tror det. Faktum är att den "avsexualisering" som feminister som Schyman verkar eftersträva faktiskt delvis blir resultatet av det lättklädda - att spänningen försvinner och det är ganska "vanligt" att se nakna människor. Då finns det kanske inte längre de som dreglande sneglar efter "lättklädda" människor på gator och torg. Då slipper vi vissa psykopaters fixering, samtidigt som kärleken och sexualiteten kan bestå.

Men det som är skrämmande med Schymans utspel mot H&Ms julkampanj är hennes totala självcentrering. Att vara som Schyman är normalt, men att klä sig mer lättklätt (nåja...) än Schyman är skamligt. Man undrar ju vad Schyman skulle säga till troende burkabärande muslimska kvinnosakskämpar som är täckta från topp till tå. Och som kanske anser det förkastligt, porr och rent av "horigt" när kvinnor visar håret.

Håret på huvudet, alltså.

1 Comments:

At 25 november, 2006 14:08, Anonymous Anonym said...

Så att köpa det offenliga rummet ger alltså innehavaren rätt att klä detsamma med vadsomhelst utan hänsyn till dom som vistas i det.

På vilket så befrämjer det individens frihet?

 

Skicka en kommentar

<< Home