fredag, januari 27, 2006

Hej då EMU?

När den gemensamma EU-valutan Euro infördes för 5 år sedan gav nationalekonomen Milton Friedman de deltagande länderna rådet att magasinera sina gamla nationella sedlar och mynt för att snabbt kunna återinföra dem när EMU havererade. Han gav projektet högst 10 år.

Att EMU är skakigt har nu även de som var med om att införa det kommit till insikt om. EU:s tidigare kommissionär Fritz Bolkenstein menar att framtidsutsikterna (från EU:s synvinkel) är dystra. Det ser m.a.o. lust ut för oss som har ett annat perspektiv än Bryssels. (från HAX)

3 Comments:

At 27 januari, 2006 17:50, Blogger stefankarlsson said...

Fast det han sa var ju att euron förhindrar Italien från att skapa massiv inflation för att finansiera sitt bankrutta pensionssystem med sedelpressarna, och att det är troligare att de inkompetenta italienska politikerna väljer att återinföra liran för att återfå makten att skapa inflation än att försöka genomföra utgiftsnedskärningar. Med andra ord, euron begränsar de italienska politikernas makt, varför han tror att de kommer att vilja göra sig av med den.

 
At 27 januari, 2006 22:33, Blogger apa666 said...

Exakt, problemet ligger inte i den gemensamma valutan i sig utan i andra systemfel.

 
At 29 januari, 2006 05:09, Blogger C. L. K. Aqurette said...

Till saken hör att Fritz Bolkenstein var tveksam till europrojektet redan från början. Inom VVD (Nederländernas liberala parti) fanns en kluvenhet eftersom man var rädd för just Italien och Grekland som man såg som slarviga ekonomier.

 

Skicka en kommentar

<< Home