tisdag, januari 17, 2006

Bara köttslamsor kvar

För den som gillar att läsa när ens meningsmotståndares attack mals ned till i bästa fall köttfärs rekommenderas debatten mellan Per Wirtén i ena ringhörnan och Johan Norberg i den andra på Expressens kultursida. Wirtén är knockad i den första ronden.

Bara en sak om bubblor i ekonomin, att investerare får överdrivna förhoppningar om framtiden är inget ovanligt. Redan på 1600-talet kraschade marknaden för tulpanlökar i Holland. Så att det kommer att hända igen någon gång i framtiden torde inte vara någon speciell högoddsare.

8 Comments:

At 18 januari, 2006 17:25, Blogger stefankarlsson said...

Som den österrikiska skolans ekonomer visat så är ju grunden för bubblor inflationistisk kreditexpansion och är således att betrakta som ett marknadsexternt fenomen.

Vi ser ju nu i Sverige hur Riksbanken med sin lågräntepolitik
håller på att skapa en bostadsbubbla.

 
At 18 januari, 2006 23:01, Blogger Mr Brown said...

"Wirtén är knockad i den första ronden".

Konstigt hur olika man kan uppfatta sportresultaten...

 
At 19 januari, 2006 11:15, Blogger M said...

Norberg är som vanligt timid, lugn och metodisk. När pennan är mäktigare än svärdet fungerar det, men som armégeneral hade han förmodligen inte fått mycket gehör. Som debattör är han svårslagen. Knock out vill jag inte kalla det, för Johan går varsamt fram. Det är snarare "dance like a butterfly, sting like a bee". Små lätta jabbar runt en stillastående, förbluffad Wirtén (som visserligen inte hunnit svara än, men vad kan han sätta emot?). Det är en sån match man vill ha stående i hyllan så man kan se den om och om igen. Fakta, verklighet och vänstern är en omöjlig kombination, så det är möjligt att vi får se dödsryckningar från Wirténs sida. Domaren borde bryta matchen redan nu...

 
At 19 januari, 2006 16:22, Blogger Mr Brown said...

Jag tycker snarare det verkar som om JN förundrat duckar och frågar: är JAG med i den här matchen? Om han inte börjar ta fighten så kan det mycket väl vara han som blir golvad i nästa slagserie.

Jag skulle f.ö. säga att fakta, verklighet och utopisk liberalism är en omljlig kombination.

 
At 19 januari, 2006 22:31, Blogger luff said...

The problem with intellectual TKO's is that they usually fly right over the loser's head.

 
At 20 januari, 2006 11:49, Blogger M said...

Herr Brun (hur ska man tolka det aliaset egentligen?) verkar inte riktigt ha läst Johans svar. Johan förklarar ju grundligt varför Pers anklagelser om att det var liberalismen som ledde till bland annat massvält i Indien inte är något värda.

 
At 21 januari, 2006 00:32, Blogger Mr Brown said...

Tolka mitt nick hur du vill :)
Liberalismen är en mycket mer komplex historia än johan norbergs raljanta försök att förenkla historien. Visst har han poänger, det medger jag villigt. Bl.a att liberalismen kan ha mildrat den brittiska kolonialismen. Men...det börjar gå upp för mig hur komplex liberalismen är. Jag har i dag i princip fått det förklarat för mig att liberalismen per definition inte kan begå övergrepp. En liberal stat vars hejdukar begår någon form av övergrepp upphör enligt min tolkning därmed att vara liberal så fort det inträffar. Voila! Ett magnifikt trolleritrick. Johan Norberg boxas därmed från läktaren.

 
At 21 januari, 2006 10:01, Blogger maxelson said...

Manuell trackback:

Liberalerna är inte bättre än kommunisterna

 

Skicka en kommentar

<< Home