lördag, december 31, 2005

Confirmatory bias

Kolla aldrig en bra story heter det i journalistvärlden. Confirmatory bias kallas det på fackspråk. Påståenden som stöder ens tes tas som sanna medan sådana som inte gör det avfärdas.


Ali Esbati skriver på sin blogg att ”en amerikansk student som skulle skriva ett arbete i skolan beställde ett ex av Maos lilla röda på biblioteket. Då fick han påhälsning av demokrativäktarna på myndigheten med det förtroendeingivande namnet Homeland Security Office”

Detta är såklart ett påhitt, studenten i fråga hade hittat på alltihop. En enkel googling hade också avslöjat det för Esbati. Men någon sådan koll har han inte gjort.

Det krävs en uppfattning om amerikaner som är minst lika vriden som den som var förhärskande om negrer på 1800-talet för att kunna låta en dylik historia passera. Varför skulle agenterna lägga tid på att spana på folk som lånade Maos Lilla Röda på biblioteket?

Exemplet visar att även en mycket intelligent person som Esbati kan låta en uppenbar skröna passera när den tjänar hans syften (att misskreditera USA).

Det är för övrigt lite gulligt att Esbati oroar sig för att stackars amerikanska studenters frihet är hotad. Det är svårt att se att han skulle unna exempelvis irakier samma välvilja.

2 Comments:

At 31 december, 2005 22:12, Blogger TANDEMCYKELN said...

Esbati är otrolig. Vilken jävla fåne!

 
At 02 januari, 2006 15:39, Blogger Fuck off and die said...

I ett fritt medium sjunker de dåliga åsikterna till bottom så småningom, då man inser hur ruttna de är.

Bevittna: mängden av liberala bloggare på Internet. Fåtalet vänsterbloggare, som får samtliga inlägg söndersågade av horder av rabiata nyliberaler :)

Bevittna: liberaldebatt.com är öppet för alla. socialism.nu är stängt för alla icke-socialister. 'Nuff said.

 

Skicka en kommentar

<< Home